Η μηχανική του ανθρώπινου είδους έχει κυριολεκτικά μετακινήσει τον πλανήτη. Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα φράγματα που χτίστηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες έχει προκαλέσει μετρήσιμες μετατοπίσεις στους πόλους. Ταυτόχρονα, τα νέα δεδομένα δείχνουν πως παρατηρείται και μια μικρή, αλλά σημαντική πτώση στη στάθμη της θάλασσας.

Πως όμως τα φράγματα επηρεάζουν τόσο τον πλανήτη; Για να το κατανοήσουμε θα πρέπει να δούμε πως λειτουργεί ο εξωτερικό φλοιός της Γης. O φλοιός της Γης επιπλέει ουσιαστικά σε ένα στρώμα λιωμένου βράχου, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να κινηθεί όταν η μάζα μετατοπίζεται γύρω από την επιφάνεια του πλανήτη. Αυτή η συμπεριφορά είναι γνωστή ως πραγματική πολική περιπλάνηση.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά. Οι παγετώνες μεγαλώνουν ή λιώνουν, αλλάζοντας την κατανομή μάζας στον πλανήτη. Τώρα, οι ερευνητές παρατήρησαν πως και τα φράγματα μετατοπίζουν του πόλους τις Γης.

Ένας καλύτερος τρόπος να το σκεφτείτε είναι να φανταστείτε ότι βάζετε ένα κομμάτι πηλού σε μια μπάλα του μπάσκετ καθώς περιστρέφεται. Καθώς η μπάλα κινείται, προσαρμόζεται αργά για να λαμβάνει υπόψη το νέο βάρος. Στη Γη, ο εξωτερικός φλοιός λειτουργεί παρόμοια, ευθυγραμμίζοντας τον εαυτό του και τους γεωγραφικούς μας πόλους, με αποτέλεσμα μια πιο αργή μετατόπιση του πλανήτη.

Η νέα μελέτη εξέτασε δεδομένα από 6.862 φράγματα που κατασκευάστηκαν από το 1835 μέχρι το 2011. Αυτά τα φράγματα αποθηκεύουν αρκετό νερό για να γεμίσουν το Grand Canyon δύο φορές, λένε οι επιστήμονες. Όμως το νερό δεν κάθεται απλά εκεί, αλλά έχει και επίδραση στον κόσμο μας. Αυτά τα φράγματα πρακτικά αφαίρεσαν όγκο νερού από τους ωκεανούς και τις λίμνες και μείωσαν τη παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά 21 χιλιοστά. Ταυτόχρονα, το γέμισμα των φραγμάτων μετατόπισε τεράστιο όγκο νερού στην ξηρά, προκαλώντας μετατόπιση των πόλων της Γης κατά περίπου 1.1 μέτρα.

Από το 1800 μέχρι τα μέσα του 1999, η κατασκευή φραγμάτων ήταν στο απόγειο. Η κατασκευή των φραγμάτων στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη τράβηξε ελαφρώς τον Βόρειο Πόλο προς την πλευρά της Ασίας. Όμως, κατά τη δεκαετία του 1950, τα φράγματα της Αφρικής και της Ασίας, επανέφεραν τον πόλο πίσω προς τη Βορειοδυτική Αμερική. Αυτές οι μετατοπίσεις είναι μικρές σε παγκόσμια κλίμακα όμως έχουν πολλά να μας πουν για τον πλανήτη μας και το πως δουλεύουν τα διάφορα συστήματά του.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές, σύμφωνα με μελέτη

Η κατανομή του νερού επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες μοντελοποιούν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σε όλη τη διάρκεια του 29ου αιώνα, η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1.2 χιλιοστά κάθε έτος. Όμως, το ένα τέταρτο αυτού, αντισταθμίστηκε από τα φράγματα που συγκρατούσαν το νερό στην ξηρά, αντί να το αφήνουν να φτάσει στη θάλασσα.

Όλα αυτά δείχνουν πως η ανθρώπινη δραστηριότητα αναδιαμορφώνει πλήρως τη Γη με μαζικό τρόπο. Με την κλιματική αλλαγή να είναι πλέον για τα καλά εδώ, η παρακολούθηση της τήξης των παγετώνων και την ανόδου της στάθμης θάλασσας, είναι κρίσιμης σημασίας για την κατανόηση των ωκεανών και των μετατοπίσεων στους πόλους της Γης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τι προκαλεί η ανθρώπινη παρέμβαση στον πλανήτη και αν βοηθάει ή όχι την κατάσταση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Advancing Earth and Space Sciences.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.