Σε ορισμένα βραχώδη νησιά του αρχιπέλαγος Γκαλαπάγκος, οι τομάτες παρουσιάζουν μια πολύ ασυνήθιστη συμπεριφορά. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι οποίες φαίνεται να προέρχονται από σπόρους που μετέφεραν πουλιά, είναι, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι επιστήμονες, σαν να αποβάλλουν την εξέλιξή τους και να επιστρέφουν σε μια πρωτόγονη γενετική κατάσταση, η οποία φέρνει στη ζωή αρχαίες χημικές άμυνες.

Πιο συγκεκριμένα άρχισαν να παράγουν ένα τοξικό μοριακό κοκτέιλ που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, το οποίο μοιάζει με ενώσεις που βρίσκονται στη μελιτζάνα, όχι στη σύγχρονη τομάτα.

Το πιο σπάνιο φαινόμενο που έχει καταγραφεί ποτέ

Οι επιστήμονες σε έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο Nature Communications περιγράφουν τη διαδικασία αυτή ως μια περίπτωση «αντίστροφης εξέλιξης», ένας όρος που τείνει να είναι αμφιλεγόμενος μεταξύ των εξελικτικών βιολόγων, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε η εξέλιξη δεν θεωρείται ότι έχει αντίστροφη κατεύθυνση.

Ακριβώς αυτό ωστόσο φαίνεται να κάνουν τα εν λόγω φυτά. Οι παίκτες-κλειδιά σε αυτή τη χημική αντιστροφή είναι τα αλκαλοειδή. Οι ντομάτες, οι πατάτες, οι μελιτζάνες παράγουν όλα αυτά τα πικρά μόρια που δρουν σαν ενσωματωμένα φυτοφάρμακα, αποτρέποντας τα αρπακτικά έντομα, τους μύκητες και τα ζώα. Μπορεί στα νησιά Γκαλαπάγκος τα ζώα να έχουν λίγους θηρευτές δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και για τα φυτά.

 

Αυτό που κάνει αυτές τις ντομάτες Γκαλαπάγκος ενδιαφέρουσες δεν είναι μόνο ότι παράγουν αλκαλοειδή, αλλά ότι παράγουν τα λάθος αλκαλοειδή, ή τουλάχιστον αυτά που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στις ντομάτες από τις πρώτες μέρες της εξέλιξής τους.

Γιατί οι τομάτες στα νησιά Γκαλαπάγκος συμπεριφέρονται κάπως περίεργα

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 30 δείγματα ντομάτας που συλλέχθηκαν από πλήθος διαφορετικών τοποθεσιών στα εν λόγω νησιά. Διαπίστωσαν ότι τα φυτά στα ανατολικά νησιά παρήγαγαν τα ίδια αλκαλοειδή που υπάρχουν στις ντομάτες που γνωρίζουμε σήμερα. Στις δυτικές περιοχές όμως, οι ντομάτες παρήγαγαν μια διαφορετική εκδοχή.

Για να καταλάβουν πώς οι ντομάτες έκαναν την αλλαγή, οι ερευνητές εξέτασαν τα ένζυμα που συναρμολογούν αυτά τα μόρια αλκαλοειδών. Ανακάλυψαν ότι η αλλαγή μόλις τεσσάρων αμινοξέων σε ένα μόνο ένζυμο ήταν αρκετή για να αλλάξει η δομή του μορίου. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η συμπεριφορά αυτή έχει εξήγηση και συνδέεται με τη γεωγραφία και ειδικότερα με τις συνθήκες που επικρατούν .Πιο συγκεκριμένα, στις δυτικές περιοχές το τοπίο είναι πιο άγονο και το έδαφος λιγότερο ανεπτυγμένο.

Πηγή: University of California

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.