Η περιστροφή της Γης θα ανεβάσει την ταχύτητα της μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αντιδρώντας ξανά στην τάση της πιο αργής περιστροφής με την πάροδο του χρόνου. Αύριο, 9 Ιουλίου 2025, θα είναι η πρώτη από τις τρεις πιο σύντομες ημέρες και συγκεκριμένα αναμένεται να είναι 1,30 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από το συνηθισμένο. Αν και υπάρχουν σαφείς λόγοι για την αυξημένη ταχύτητα περιστροφής αυτό το καλοκαίρι, η αιτία της πρόσφατης αύξησης της ταχύτητας είναι λίγο περίεργη για τους επιστήμονες.

Η περιστροφή της Γης αλλάζει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Αυτή τη στιγμή η Γη περιστρέφεται 365 φορές γύρω από τον άξονά της, στο χρόνο που χρειάζεται για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο. Για αυτό και ο χρόνος έχει 365 ημέρες. Αυτό όμως δεν ήταν πάντα σταθερό. Σύμφωνα με υπολογισμούς, πριν από εκατομμύρια χρόνια, μια πλήρης περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο, απαιτούσε περίπου 490 με 372 ημέρες.

Η περιστροφή του πλανήτη επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας και οι μετατοπίσεις μάζας κάτω από τον φλοιό της Γης. Ο μεγαλύτερος παράγοντας όμως είναι η Σελήνη, που σταδιακά απομακρύνεται από τη Γη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η περιστροφή της Γης κατά 1.8 χιλιοστά του δευτερολέπτου, κάθε αιώνα.

Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούμε με ακρίβεια τη διάρκεια της ημέρας της Γης χρησιμοποιώντας ατομικά ρολόγια. Με βάση αυτά μπορούμε να εισάγουμε ένα δίσεκτο δευτερόλεπτο κάθε τόσο, ώστε ο τρόπος που μετράμε τον χρόνο να συνάδει με την περιστροφής της Γης.  Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, για παράδειγμα, για να διατηρηθεί το GPS σε λειτουργία. Ωστόσο, από το 2020, ισχύει το αντίστροφο: η περιστροφή της Γης επιταχύνεται ξανά.

Το 2020 καταγράφηκαν 28 συντομότερες ημέρες, κάτι που είχε να συμβεί από το 1960. Κάθε χρόνο μετά από αυτό, καταρρίπτεται το ρεκόρ για τη συντομότερη ημέρα. Η συντομότερη ημέρα που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, σημειώθηκε το 2024 και ήταν  1,66 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από τη συνήθη ημέρα των 86.400 δευτερολέπτων.

Φέτος τον Ιούλιο και τον Αύγουστος προβλέπετε να έχουμε ξανά μερικές μικρότερες ημέρες.  Το Timeanddate.com αναφέρει ότι στις 9 Ιουλίου , η ημέρα προβλέπεται να είναι 1,30 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη, με βάση παρατηρήσεις και μοντέλα από την Διεθνή Υπηρεσία Συστημάτων Περιστροφής και Αναφοράς της Γης (IERS) και το Ναυτικό Αστεροσκοπείο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η 22α Ιουλίου προβλέπεται να είναι 1,38 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη, ενώ η 5η Αυγούστου προβλέπεται να είναι 1,5 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από μια συνηθισμένη ημέρα.

Μακροχρόνια η Σελήνη είναι ο βασικότερος παράγοντας επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης. Όμως, την ίδια στιγμή μπορεί να είναι και ο λόγος για να επιταχύνει την περιστροφή. Όσο πιο κοντά στον ισημερινό της Γης βρίσκεται η Σελήνη, τόσο μεγαλύτερη είναι η οπισθέλκουσα που ασκεί στη Γη. Αυτές οι ημέρες προβλέπεται να είναι οι μικρότερες του έτους, καθώς η Σελήνη βρίσκεται στη μέγιστη απόστασή της από τον ισημερινό της Γης.

Βρισκόμαστε σε ένα τεράστιο κενό; Θα μπορούσε να εξηγήσει τι συμβαίνει με το μοντέλο μας για το Σύμπαν

Οι μικρότερες ημέρες, αν και είναι προβλέψιμες από τους αστρονόμους, οι τάση του είναι κάπως απροσδόκητη. Από το 1972 , έχουν προστεθεί 27 δίσεκτα δευτερόλεπτα για να ληφθεί υπόψη ο μειωμένος ρυθμός περιστροφής της Γης. Αλλά από το 2016, δεν έχει χρειαστεί ούτε ένα δίσεκτο δευτερόλεπτο και το IERS επιβεβαίωσε ότι δεν θα προστεθεί κανένα δίσεκτο δευτερόλεπτο φέτος τον Ιούνιο. Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος γιατί η τάση της πιο αργής περιστροφής της Γης φαίνεται να έχει αντιστραφεί τα τελευταία χρόνια.

«Αυτή η έλλειψη ανάγκης για δίσεκτα δευτερόλεπτα δεν είχε προβλεφθεί», δήλωσε ο Judah Levine, φυσικός στο τμήμα χρόνου και συχνότητας του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας, στο περιοδικό Discover το 2021. «Η υπόθεση ήταν, στην πραγματικότητα, ότι η Γη θα συνέχιζε να επιβραδύνει και τα δίσεκτα δευτερόλεπτα θα συνέχιζαν να είναι απαραίτητα. Έτσι, αυτό το φαινόμενο, αυτό το αποτέλεσμα, είναι πολύ εκπληκτικό».

«Κανείς δεν το περίμενε αυτό», δήλωσε στο Timeanddate.com ο Leonid Zotov, ειδικός στην περιστροφή της Γης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. «Η αιτία αυτής της επιτάχυνσης δεν έχει εξηγηθεί».

«Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι κάτι μέσα στη Γη», πρόσθεσε. «Τα ωκεάνια και ατμοσφαιρικά μοντέλα δεν εξηγούν αυτή την τεράστια επιτάχυνση».

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την περιστροφή της Γης είναι οι σεισμοί, αφού αλλάξουν την κατανομή της μάζας στο εσωτερικό της.  Τον Μάρτιο του 2011, ένας σεισμός μεγέθους 9,0 Ρίχτερ έπληξε την ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, μετατόπισε τον άξονα της Γης και μείωσε τη διάρκεια των ημερών στη Γη.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.