Υπάρχει ζωή στον Άρη; Γιατί ο πλανήτης είναι άγονος και ακατοίκητος, ενώ στη Γη που είναι παρόμοιος πλανήτης η ζωή ακμάζει; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που βασανίζει τους επιστήμονες που ασχολούνται με τον Κόκκινο Πλανήτη και μάλλον τώρα έχουμε μια εξήγηση.
Μια ανακάλυψη που έγινε από ένα rover της NASA, μας δίνει ενδείξεις για να λύσουμε αυτό το μυστήριο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ο Άρης κάποτε είχε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες, ήταν καταδικασμένος να είναι ως επί το πλείστων ένας έρημος πλανήτης.
Ακόμα και σήμερα, ο Άρης διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη δημιουργία ζωής, εκτός από το σημαντικότερο, το νερό σε υγρή μορφή. Η επιφάνειά του έχει σμιλευθεί από αρχαία ποτάμια και λίμνες, γεγονός που δείχνει πως ο πλανήτης είχε αφθονία νερού στο παρελθόν.
Αυτή τη στιγμή έχουμε ενεργά ρόβερ στην επιφάνεια του Άρη, ενώ έχουμε και αρκετά που ολοκλήρωσαν τις αποστολές τους και απενεργοποιήθηκαν. Τα ενεργά rover αναζητούν ζωή στον Άρη, ή τουλάχιστον δείγματα ύπαρξης ζωής στο παρελθόν, σε περιοχές που θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί η ζωή, πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Νωρίτερα φέτος το Curiosity της NASA, ανακάλυψε ένα κομμάτι από το παζλ, πετρώματα πλούσια σε ανθρακικά ορυκτά. Αυτά τα «ανθρακικά άλατα» – όπως ο ασβεστόλιθος στη Γη – λειτουργούν ως σφουγγάρι για το διοξείδιο του άνθρακα, τραβώντας το από την ατμόσφαιρα και παγιδεύοντάς το στα πετρώματα.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, μοντελοποίησε ακριβώς πώς η ύπαρξη αυτών των βράχων θα μπορούσε να αλλάξει την κατανόησή μας για το παρελθόν του Άρη.

Ο επικεφαλής της μελέτης Edwin Kite, ένας πλανητικό επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Chicago και μέλος της ομάδας του Curiosity, είπε στο AFP ότι φαίνεται να υπήρχαν «μικρά σημάδια κατοικησιμότητας σε ορισμένες χρονικές στιγμές και μέρη» στον Άρη. Όμως αυτές οι οάσεις ζωής ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Στη Γη, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θερμαίνει τον πλανήτη. Σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο άνθρακας παγιδεύεται σε πετρώματα όπως τα ανθρακικά άλατα. Στη συνέχεια, οι ηφαιστειακές εκρήξεις εκπέμπουν το αέριο πίσω στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας έναν ισορροπημένο κλιματικό κύκλο που υποστηρίζει τη συνεχή ροή νερού.
Ο Άρης όμως έχει έναν αρκετά αδύναμο ρυθμό ηφαιστειακής έκλυσης αερίων σε σχέση με τη Γη. Αυτό διαταράσσει την ισορροπία, αφήνοντας τον Άρη ψυχρό και αφιλόξενο, σύμφωνα με τον Kite.
Σύμφωνα με την έρευνα μοντελοποίησης, οι σύντομες περίοδοι υγρού νερού στον Άρη ακολουθήθηκαν από 100 εκατομμύρια χρόνια άγονης ερήμου, που είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιβιώσει οτιδήποτε. Όμως είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν θύλακες νερού σε υγρή μορφή, βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Άρη, για τα οποία έχουμε ενδείξεις, όμως δεν έχουμε βρει ακόμα, δήλωσε ο Kite.
Το Perseverance Rover της NASA, το οποίο προσγειώθηκε σε ένα αρχαίο δέλτα του Άρη το 2021, βρήκε επίσης σημάδια ανθρακικών αλάτων στην άκρη μιας αποξηραμένης λίμνης, πρόσθεσε.
Ελπίζουμε πως σύντομα θα ανακαλύψουμε περισσότερα στοιχεία για τα ανθρακικά άλατα. Ο Kite όμως τονίζει πως η καλύτερη απόδειξη θα είναι η επιστροφή των δειγμάτων από πετρώματα της επιφάνειας του Άρη, πίσω στη Γη. Δυστυχώς όμως, οι περικοπές χρηματοδότησης της NASA από την κυβέρνηση Trump, αναγκάζει το πρόγραμμα της επιστροφής των δειγμάτων να αναβληθεί επ’αόριστο. Η Κίνα όμως θέλει μέχρι την επόμενη δεκαετία να στείλει σκάφος και να φέρει δείγματα από τον Άρη πίσω στη Γη.
Blackout Bomb: Η Κίνα δημιούργησε βόμβα γραφίτη και είναι πολύ διαφορετική!
Τελικά πόσο συνηθισμένοι είναι οι πλανήτες που φιλοξενούν ζωή, όπως η Γη; Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πάνω από 6.000 εξωπλανήτες από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όμως, μόνο στον Άρη μπορούμε να μελετήσουμε τα πετρώματα και το περιβάλλον, ώστε να κατανοήσουμε το παρελθόν του πλανήτη.
Αν διαπιστώσουμε ότι ο Άρης δεν φιλοξένησε ποτέ ούτε καν μικροσκοπικούς μικροοργανισμούς κατά την υδάτινη εποχή του, αυτό θα έδειχνε ότι είναι δύσκολο να ξεκινήσει η ζωή σε όλο το σύμπαν. Αλλά αν ανακαλύψουμε αποδείξεις για αρχαία ζωή στον Άρη, αυτό «θα μας έλεγε ουσιαστικά ότι η προέλευση της ζωής είναι εύκολη σε πλανητική κλίμακα», είπε ο Kite.
Όπως και να έχει όμως, στατιστικά, σε ένα τόσο μεγάλο Σύμπαν σαν το δικό μας, με 100-400 δισεκατομμύρια αστέρια, μόνο στην δικό μας Γαλαξία και με κάθε αστέρι να έχει το δικό του πλανητικό σύστημα, οι πιθανότητες λένε πως κάπου υπάρχει ζωή εκεί έξω.
Δυστυχώς όμως οι αποστάσεις δεν μας επιτρέπουν να φτάσουμε μέχρι εκεί, τουλάχιστον όχι ακόμα. Ίσως ποτέ να μην καταφέρουμε να ταξιδέψουμε με τόσο μεγάλες ταχύτητες, ώστε να κατακτήσουμε όλο το Σύμπαν, όμως η εξερεύνηση της γειτονίας μας είναι υψίστης σημασίας για την κατανόηση της προέλευσής μας!
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.