Ο μαγνητισμός είναι κάτι που μαγεύει όλους μας καθώς με έναν σχεδόν υπερφυσικό τρόπο οι μαγνήτες κολλούν σε μια επιφάνεια χωρίς κάποιου είδους κολλητικό υλικό. Βρίσκεται πίσω από τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά, από τα ψυγεία μας μέχρι τα smartphones. Ωστόσο, μια νέα επιστημονική ανακάλυψη υπόσχεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αποθηκεύουμε και διαχειριζόμαστε τα δεδομένα, οδηγώντας μας σε μια εποχή όπου τα chips θα βασίζονται όχι στην κίνηση ηλεκτρικού φορτίου, αλλά στην ίδια τη στροφορμή των ηλεκτρονίων: τη spintronics, οδηγώντας σε μια νένα μορφή μαγνητισμού.
Φυσικοί του MIT δημιούργησαν ένα νέο είδος μαγνητισμού που κάποια μέρα ίσως φέρει μια μικρή επανάσταση στα memory chips που αποθηκεύουν δεδομένα και χρησιμοποιούνται ευρέως σε laptos και smartphones. Αποκαλείται p-wave μαγνητισμός και χρησιμοποιεί το spin των ατόμων σε ένα υλικό αντί το φορτίο τους για να δημιουργήσει μαγνητικές ιδιότητες.
Τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον μαγνητισμό
Στην καθημερινότητά μας ο πιο γνωστός τύπος μαγνητισμού είναι ο σιδηρομαγνητικσμός, η αρχή εκείνη που κάνει τους μαγνήτες για παράδειγμα να κολλούν στο ψυγείο. Υπάρχει όμως και ο αντισιδηρομαγνητισμός, όπου τα spins των γειτονικών ατόμων έχουν αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να αλληλοαναιρούνται και το υλικό να μην εμφανίζει μαγνητισμό σε μακροσκοπικό επίπεδο.
Ο “p-wave” μαγνητισμός
Η ομάδα του MIT συνδυάζοντας τις ιδιότητες του σιδηρομαγνητισμού και του αντισιδηρομαγνητισμού δημιούργησε μια νέα μορφή μαγνητισμού που ονομάζεται “p-wave” μαγνητισμός. Κάτι τέτοιο έγινε εφικτό με τη σύνθεση δισδιάστατων κρυστάλλων ιωδιούχου νικελίου (NiI₂) σε εργαστηριακό περιβάλλον. Στο νέο αυτό υλικό τα spins των ηλεκτρονίων εμφανίζουν μια σπειροειδή διάταξη που επιτρέπει τον ηλεκτρικό έλεγχο της κατεύθυνσής τους. Η δυνατότητα ελέγχου των spins ανοίγει τον δρόμο για τη spintronics — έναν νέο κλάδο της τεχνολογίας που αξιοποιεί τη στροφορμή των ηλεκτρονίων για την αποθήκευση και επεξεργασία πληροφοριών, αντί του κλασικού ηλεκτρικού φορτίου.
H αναλυτική μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.