Αν ανοίξεις την κάμερα της συσκευής σου και αρχίσεις να καταγράφεις ένα video σου προτείνουμε να προσπαθήσεις να βλέπεις μέσω της κάμερας. Θα διαπιστώσεις ότι είναι πολύ δύσκολο. Ακριβώς αυτό το μικρό τεστ μας δείχνει το πως ο εγκέφαλός μας βομβαρδίζεται συνεχώς από δεδομένα από τα μάτια μας. Πώς ακριβώς λοιπόν βλέπουμε χωρίς να νιώθουμε ζαλάδα ή ναυτία;

Ο κώδικας Da Vinci έσπασε μετά από 500 χρόνια – Και αποκαλύπτει κάτι συγκλονιστικό!

Σε έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Science Advances, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Aberdeen και της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλός μας ζει 15 δευτερόλεπτα στο παρελθόν και πως δεν βλέπουμε ποτέ την πραγματικότητα σε πραγματικό χρόνο. Είναι δηλαδή ο τρόπος σύμφωνα με τους επιστήμονες, που ο εγκέφαλός μας «εξομαλύνει» το χάος των αισθήσεων για να μας προσφέρει μια σταθερή, ψευδαισθητική αίσθηση του κόσμου.

«Αντί να αναλύουμε κάθε μεμονωμένο οπτικό στιγμιότυπο, αντιλαμβανόμαστε σε μια δεδομένη στιγμή έναν μέσο όρο όσων είδαμε τα τελευταία 15 δευτερόλεπτα γράφουν συγκεκριμένα. Για να αποδείξουν το φαινόμενο αυτό, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν ένα βίντεο όπου ένα πρόσωπο γερνάει σταδιακά για 30 δευτερόλεπτα. Όταν τους ζητήθηκε να εκτιμήσουν την ηλικία του προσώπου στο τέλος, οι περισσότεροι ανέφεραν την ηλικία που είχε , ακριβώς πριν από 15 δευτερόλεπτα.

 Πηγή:  Illusion of visual stability through active perceptual serial dependence

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατί εκτίμηση ηλικίας και όχι παράδειγμα μια συνεχόμενη αρίθμηση που βέβαια δεν αυξάνει με σταθερό ρυθμό ώστε να διαπιστωθεί η καθυστέρηση πραγματικά χωρίς την παρέμβαση εκτιμήσεων που είναι υποκειμενικές.
    Πιστεύω ότι είναι λάθος εντελώς.

  2. Γιατί εκτίμηση ηλικίας και όχι παράδειγμα μια συνεχόμενη αρίθμηση που βέβαια δεν αυξάνει με σταθερό ρυθμό ώστε να διαπιστωθεί η καθυστέρηση πραγματικά χωρίς την παρέμβαση εκτιμήσεων που είναι υποκειμενικές.
    Πιστεύω ότι είναι λάθος εντελώς.
    Αν δεν αντιλαμβανόμασταν την πραγματικότητα real time, απλώς δεν θα επιβιώσαμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.