Ερευνητές του MIT δημιούργησαν ένα νέο τζελ που μοιάζει με φυσαλίδες και μπορεί να μετατρέψει τον αέρα σε νερό. Αυτή είναι η τελευταία από μια λίστα εφευρέσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή πόσιμου νερού σε περισσότερες περιοχές που δυσκολεύονται να παρέχουν πόσιμο νερό στους κατοίκους τους.
Πιο συγκεκριμένα το νέο αυτό υλικό περιγράφεται λεπτομερώς σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Water και χρησιμοποιεί τους υδρατμούς του αέρα για την παραγωγή πόσιμου νερού. Αναλυτικότερα το τζελ περικλείεται μέσα σε δύο γυάλινα πάνελ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η συσκευή απορροφά υδρατμούς από τον αέρα. Μόλις ξημερώσει, το νερό συμπυκνώνεται στο γυαλί χάρη σε μια ειδική επίστρωση που βοηθά να διατηρείται το γυαλί πιο δροσερό από τον αέρα γύρω του. Από εκεί η συμπύκνωση συλλέγεται σε ένα σύστημα σωλήνων. Άλλοι ερευνητές έχουν κάνει κάτι παρόμοιο χρησιμοποιώντας έναν ειδικό κύβο και ένα υλικό με βάση το ξύλο που τραβάει υδρατμούς με παρόμοιο τρόπο. Ενώ ορισμένα συστήματα απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια, άλλα βασίζονται στην ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή γλυκού νερού.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η συσκευή είναι πιο αποτελεσματική στην παραγωγή νερού από ορισμένες άλλες μορφές που δεν απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια. Όταν δοκιμάστηκε στην Death Valley, η οποία συχνά θεωρείται ένα από τα πιο καυτά μέρη στη Γη, η συσκευή παρήγαγε ένα τέταρτο έως δύο τρίτα ενός φλιτζανιού νερό κάθε μέρα. Ακόμη ο σχεδιασμός της ελαχιστοποίησε την ποσότητα λιθίου άλατος που διέρρευσε στο νερό, επιτρέποντάς του να παραμένει καθαρό χωρίς πρόσθετη επεξεργασία.
Πως ο εγκέφαλος παίρνει αποφάσεις πριν καν το καταλάβουμε! – Τι δείχνει νέα μελέτη
Όπως και να έχει η δυνατότητα δημιουργίας νερού από τον αέρα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και θα μπορούσε κάποια μέρα να αποδειχθεί ένας ζωτικής σημασίας τρόπος για ορισμένες χώρες να παράγουν νερό για τους κατοίκους τους. Παρ όλα αυτά απαιτούνται περισσότερες δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα συστήματα θα αποδειχθούν βιώσιμα μακροπρόθεσμα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Water.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.