Πριν πάρουμε μια απόφαση ο εγκέφαλός είναι ήδη απασχολημένος. Αρχίζει να συλλέγει στοιχεία, να σκέφτεται επιλογές και σιγά σιγά να κλείνει προς μια επιλογή και όλα αυτά χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον , σε συνεργασία με ομάδες από το Εργαστήριο Cold Spring Harbor, το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, μπορεί να βρίσκονται πιο κοντά στην αποκρυπτογράφηση της διαδικασίας αυτής. Η μελέτη επικεντρώθηκε στο πώς τα μεμονωμένα εγκεφαλικά κύτταρα – το καθένα με τις δικές του ιδιορρυθμίες – συνεργάζονται με κάποιο τρόπο για να λάβουν μια απόφαση. Συγκεκριμένα η ομάδα διερεύνησε τον ραχιαίο προκινητικό φλοιό, ένα μέρος του εγκεφάλου που βοηθά στη μετατροπή των αποφάσεων σε πράξεις.

εγκέφαλος θόρυβος περιβάλλον

Όταν επιλέγουμε να προσεγγίσουμε, να κινηθούμε ή να δράσουμε, ο ραχιαίος προκινητικός φλοιός εμπλέκεται. Οι ερευνητές εκπαίδευσαν μακάκους ρέζους να κοιτάζουν μια καρό οθόνη και να καταλάβουν αν το κόκκινο ή το πράσινο ήταν πιο κυρίαρχο. Μερικές φορές η απάντηση ήταν προφανής, ενώ άλλες φορές ήταν δύσκολο να την προσδιορίσει κανείς. Ενώ οι πίθηκοι έκαναν τις επιλογές τους, οι επιστήμονες κατέγραφαν σήματα από μεμονωμένους νευρώνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της ίδιας δοκιμής, οι νευρώνες δεν συμπεριφέρθηκαν συγχρονισμένα. Οι πίθηκοι έδειξαν ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων, κάτι που οι επιστήμονες αποκαλούν «ετερογένεια». Η Dr. Tatiana Engel, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του Πρίνστον δήλωσε ότι «..παραδόξως, διαπιστώσαμε ότι αυτή η φαινομενική πολυπλοκότητα προκύπτει από μια πολύ διαφορετική αρχή νευρωνικής κωδικοποίησης».

Η ομάδα ανέπτυξε έναν νέο τύπο υπολογιστικού μοντέλου για να βοηθήσει στην εξήγηση αυτής της πολυπλοκότητας. Αποκάλυψε ότι η συμπεριφορά ενός νευρώνα διαμορφώνεται από δύο βασικούς παράγοντες. Το πρώτο είναι ο συντονισμός – πότε ένας νευρώνας ανταποκρίνεται και σε τι είδους απόφαση αντιδρά. Το δεύτερο είναι η νευρωνική δυναμική – πώς η εσωτερική κατάσταση του εγκεφάλου επηρεάζει αυτή τη δραστηριότητα καθώς αυτή εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Όταν η ομάδα συνέκρινε αυτό το μοντέλο με πραγματικά δεδομένα εγκεφάλου, διαπίστωσε ότι ίσχυε. Η ρύθμιση παρέμεινε η ίδια ανεξάρτητα από το πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η εργασία, αλλά το σχήμα του νοητικού πεδίου άλλαξε.

Μέτρα για τις πλατφόρμες Ultra-Fast fashion ζητούν εμπορικοί σύλλογοι και στην Ελλάδα

Η μελέτη βοηθά στην αποκωδικοποίηση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου όταν ζυγίζουμε επιλογές, ειδικά τις δύσκολες. Αυτού του είδους η γνώση είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την κατανόηση της καθημερινής λήψης αποφάσεων, αλλά και για την κατανόηση των ψυχικών διαταραχών. Με το τρόπο αυτό ανοίγονται νέες προοπτικές για τον σχεδιασμό πιο στοχευμένων θεραπειών που εστιάζουν στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις αποφάσεις.

Η πλήρης μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature. 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.