Οι νεκρές αράχνες τείνουν να κουλουριάζονται σε μια μάλλον ανατριχιαστική θέση, όμως πέρα από αυτό μπορεί να φανούν χρήσιμές σε εφαρμογές στη ρομποτική. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rice, αξιοποίησαν τον ασυνήθιστο μηχανισμό κίνησης των αραχνών-λύκων, για να δημιουργήσουν ένα νέο είδος ρομποτικής, που ονόμασαν Necrobotics. Πλέον μπορούν να κατασκευάσουν ρομπότ από νεκρές αράχνες!
Τα νεκρομπότ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στο Science Advances, στην οποία περιλαμβάνεται και βίντεο που δείχνει τις πιθανές χρήσεις που μπορεί να έχουν οι αράχνες ρομπότ, ενώ φαίνεται και πως λειτουργούν. Στις επιδείξεις βλέπουμε τις αράχνες ρομπότ να πιάνουν αντικείμενα, που μεταφέρονται σε άλλο σημείο.
Η μετατροπή του σώματος μιας αράχνης σε ρομπότ, προϋποθέτει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο κινούνται αυτά τα πλάσματα. Σε αντίθεση με τα ζώα που χρησιμοποιούν τους μύες τους για να κινηθούν, οι αράχνες βασίζονται στην υδραυλική πίεση για να ελέγχουν τα 8 πόδια τους. Μια εξειδικευμένη δομή που ονομάζεται θάλαμος προσώματος τους επιτρέπει να διοχετεύουν σωματικά υγρά στα άκρα τους, προκαλώντας την έκτασή τους. Όταν ο όγκος του υγρού μειώνεται, τα πόδια συστέλλονται στη φυσική τους, νωτιαία θέση.
«Τυχαίνει η αράχνη, μετά τον θάνατό της, να αποτελεί την τέλεια αρχιτεκτονική για μικρής κλίμακας, φυσικά παραγόμενης λαβής», δήλωσε σε δήλωσή του ο Daniel Preston της Σχολής Μηχανικών George R. Brown του Πανεπιστημίου Rice, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη.
Με μια βελόνα και με λίγη superglue, οι ερευνητές δημιούργησαν μια αεροστεγή δομή στον θάλαμο του προσώματος, για να μπορούν να ελέγχουν τα άκρα της αράχνης, εγχέοντας αέρια. Η αύξηση και η μείωση τις πίεσης του αέρα επιτρέπει την κίνηση στα άκρα, ανοίγοντας και κλείνοντάς τα, ώστε να μπορούν να πιάσουν αντικείμενα.
Η πρώτη φωτογραφία ατόμου είναι γεγονός!
Περνώντας στο πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι νεκρές αράχνες ρομπότ, από ότι φαίνεται οι τα άκρα τους αποδείχθηκαν αρκετά ανθεκτικά στο να πιάνουν αντικείμενα. Μάλιστα, σε δοκιμές που έγιναν, άντεξαν περίπου 1.000 πιασίματα αντικειμένων πριν αρχίσουν να θρυμματίζονται. Με τη βοήθεια κάποιας επίστρωσης, ο Preston υποψιάζεται πως θα μπορέσουν να γίνουν ακόμα πιο ανθεκτικές και χρήσιμες σε εργασίες όπως επιλογή και τοποθέτηση στη συναρμολόγηση μικροηλεκτρονικών.
«Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη σύλληψη εντόμων στη φύση», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας και διδακτορική φοιτήτρια Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Rice, Faye Yap, «καθώς τα νεκρορομπότ θα ήταν καλά καμουφλαρισμένα».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science Advances.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.