Ο Stephen Hawking από τα εφηβικά μου χρόνια αποτελούσε πρότυπο και αυτός μαζί με τον
Γεώργιο Γραμματικάκη, ήταν τα δύο άτομα που με έκαναν να αγαπήσω την επιστήμη. Η ικανότητά του να εξηγεί με απλά λόγια πολύ σύνθετες έννοιες, ήταν απίστευτη! Το χρονικό του χρόνου, το διάσημο βιβλίο του, έχει σπάσει ρεκόρ πωλήσεων όλα αυτά τα χρόνια και πρόκειται για ξνα τεράστιο βιβλίο που θα κάνει ακόμα και τον πιο δογματικό, να αγαπήσει τη φυσική και τις επιστήμες. Ο Hawking είχε μιλήσει πολλές φορές για τον θεό και την ύπαρξή του, δίνοντας απαντήσει που βασίζονται στη λογική και όχι στο συναίσθημα.

Η προσέγγιση του Stephen Hawking στη θρησκεία ήταν με επιστημονικό τρόπο. Βασιζόταν στα δεδομένα και όχι στην πίστη, η οποία δεν έχει θέση στις επιστήμες.

Στο βιβλίο του «Σύντομες Απαντήσεις στα Μεγάλα Ερωτήματα», ο μεγάλος φυσικός έγραψε:

«Για αιώνες, άνθρωποι με αναπηρία θεωρούνταν καταραμένοι από τον Θεό. Ίσως να ενοχλώ κάποιον “εκεί πάνω”, αλλά προτιμώ να πιστεύω ότι όλα εξηγούνται από τους νόμους της φύσης».

«Αν πιστεύεις στην επιστήμη, τότε δέχεσαι ότι υπάρχουν σταθεροί φυσικοί νόμοι. Αν θες, μπορείς να πεις πως αυτοί είναι το έργο του Θεού – αλλά αυτό είναι ένας ορισμός του Θεού, όχι απόδειξη της ύπαρξής του».

Σύμφωνα με τον Hawking λοιπόν, η απλούστερη εξήγηση είναι πως δεν υπάρχει Θεός. Ο ίδιος δεν πίστευε ποτέ σε κάποια ανώτερη δύναμη, που δημιούργησε τα πάντα γύρω μας και το Σύμπαν ή πως υπάρχει κάποιος που καθοδηγεί την μοίρα μας. Έγραψε:

«Αυτό με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ούτε Παράδεισος, ούτε ζωή μετά τον θάνατο. Έχουμε μόνο αυτή τη μία ζωή για να εκτιμήσουμε το μεγαλείο του σύμπαντος – και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό».

Σε μια από τις συνεντεύξεις τους στον Guardian, είπε δήλωσε:

«Ο εγκέφαλος είναι σαν υπολογιστής. Όταν σταματήσει να λειτουργεί, δεν υπάρχει τίποτα παραπέρα. Ο Παράδεισος είναι ένα παραμύθι για ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».

Το σώμα μας είναι μια μηχανή, όταν σβήνει τελειώνουν όλα. Μπορεί η πίστη πως θα πάμε σε ένα καλύτερο μέρος να βοηθάει ορισμένους να νιώσουν καλύτερα, όμως ενέχει μια μεγάλη παγίδα. Με την ελπίδα μιας καλύτερης μετά θάνατον ζωής, δεν απολαμβάνουμε και δεν αξιοποιούμε στο μέγιστο τη ζωή που έχουμε σήμερα και είναι δεδομένο πως υπάρχει.

Κάτι ξεχασμένο ίσως τελικά εξηγήσει γιατί ο Άρης ερημοποιήθηκε

Ο Hawking, αν και είχε περάσει πάρα πολλά, δεν ήταν σε καμία περίπτωση απαισιόδοξος. Είχε βρει νόημα στην ανθρώπινη περιέργεια και στη δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος στο να κατανοεί τον κόσμο γύρω του.

«Θυμηθείτε να κοιτάτε ψηλά στα αστέρια και όχι κάτω στα πόδια σας. Προσπαθήστε να κατανοήσετε αυτό που βλέπετε και αναρωτηθείτε τι κάνει το σύμπαν να υπάρχει», είπε ο Χόκινγκ για το νόημα της ζωής. «Να είστε περίεργοι. Και όσο δύσκολη κι αν φαίνεται η ζωή, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείτε να κάνετε και να πετύχετε».

Αυτό είναι που ξεχωρίζει άλλωστε και τις μεγάλες προσωπικότητες από τους υπόλοιπους. Αν και παράλυτος ο ίδιος για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, δε σταμάτησε να ψάχνει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα του Σύμπαντος. Άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο που αποτελεί οδηγό για μελλοντικές ανακαλύψεις. Αν ήταν πιστός, θα τα είχε παρατήσει και απλά θα περίμενε την μετά θάνατον ζωή. Το ότι δεν πίστευε όμως, τον έκανε να συνεχίσει να μάχεται και να παράγει επιστήμη, όσο λίγοι στην ανθρωπότητα. Για αυτό και μόνο, είναι άξιος θαυμασμού!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.