Επιστήμονες από το MIT πρότειναν μια τολμηρή νέα θεωρία για να φωτίσουν ανεξήγητα ευρήματα που έχουν διαπιστωθεί στη διάρκεια δεκαετιών. Η Σελήνη σήμερα δεν έχει εγγενή μαγνητισμό, γεγονός που καθιστά την ανακάλυψη μαγνητισμένων πετρωμάτων στην επιφάνεια ένα μεγάλο πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) έχουν μια νέα τολμηρή υπόθεση, ότι η Σελήνη είχε κάποτε ένα ασθενές μαγνητικό πεδίο και στη συνέχεια κάτι το έκανε να αυξηθεί. Αυτό το κάτι ήταν μια απίστευτη πρόσκρουση. Το προσομοιωμένο σενάριο που έχουν δημιουργήσει είναι το ακόλουθο. Το μαγνητικό πεδίο της Γης παράγεται βαθιά στο εσωτερικό της από την περιστροφή του λιωμένου πυρήνα και ονομάζεται geodynamo. Η Σελήνη μπορεί να είχε ένα παρόμοιο δυναμό, αλλά πενήντα φορές ασθενέστερο, δεδομένου του πόσο μικρότερο είναι σε σύγκριση με τη Γη.

Σελήνη πυρήνας συμπαγής

Μια σύγκρουση παρόμοια με αυτή που δημιούργησε τη λεκάνη του Ιμβρίου στην κοντινή πλευρά της Σελήνης, θα είχε εξατμίσει αρκετό επιφανειακό υλικό για να δημιουργήσει ένα νέφος πλάσματος. Το πλάσμα θα αλληλεπιδρούσε με τα ασθενή μαγνητικά πεδία, δημιουργώντας μια αιχμή του μαγνητισμού που άφησε ένα αποτύπωμα στα πετρώματα. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η πλειονότητα των ισχυρών μαγνητικών πεδίων που μετρώνται από διαστημόπλοια σε τροχιά μπορούν να εξηγηθούν από αυτή τη διαδικασία, ειδικά στην απέναντι πλευρά της σελήνης.

Νέο συναρπαστικό βίντεο δείχνει πως τα καρδιακά κύτταρα “χτίζουν” μια καρδιά (video)

Δείγματα πετρωμάτων που συλλέχθηκαν από τους αστροναύτες του Apollo και μετρήσεις από την τροχιά έδειξαν αυτή την απροσδόκητη δύναμη στον μαγνητισμό. Η ομάδα στη μελέτη αυτή πιστεύει ότι ο συνδυασμός του ασθενούς σεληνιακού δυναμό και του κρουστικού κύματος πλάσματος πρόσκρουσης θα πρέπει να είναι αρκετός για να εξηγήσει τον υψηλό μαγνητισμό ορισμένων επιφανειακών πετρωμάτων και αυτή αποτελεί μια ελέγξιμη υπόθεση.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Science Advances. 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.