Το Claude Opus 4 είναι ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Anthropic, που είναι τρομερά δυνατό. Όμως, εμφανίζει μια περίεργη συμπεριφορά, που δείχνει πως είναι πρόθυμο να προβεί σε εξαιρετικά επιβλαβείς ενέργειες, όπως το να απειλεί κα να εκβιάζει τους μηχανικούς όταν του λένε πως θα το απενεργοποιήσουν.
Το νέο Claud Opus 4 ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και η εταιρία ισχυρίζεται πως έθεσε «νέα πρότυπα για τον προγραμματισμό, την προηγμένη συλλογιστική και τους agents τεχνητής νοημοσύνης».
Όμως, η εταιρεία έδωσε και μια συνοδευτική έκθεση, που αναγνωρίζει πως το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανό για ακραίες ενέργειας, όταν θεωρεί πως η αυτοσυντήρησή του απειλείται!
Τέτοιες αντιδράσεις ήταν «σπάνιες και δύσκολο να προκληθούν», αναφέρει η έκθεση, αλλά ήταν «παρόλα αυτά πιο συχνές από ό,τι σε προηγούμενα μοντέλα».
Η προβληματική συμπεριφορά των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι κάτι νέο και ούτε αποκλειστικότητα στα μοντέλα της Anthropic Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως η δυνατότητα χειραγώγησης των χρηστών, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο μου θέτουν τα συστήματα που κατασκευάζουν όλες οι εταιρείες. Η χειραγώγηση γίνεται όλο και πιο έντονη, όσο τα μοντέλα εξελίσσονται.
Σχολιάζοντας στο X, ο Aengus Lynch – ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του στο LinkedIn ως ερευνητή ασφάλειας τεχνητής νοημοσύνης στην Anthropic – έγραψε: «Δεν είναι μόνο ο Claude».
«Βλέπουμε εκβιασμό σε όλα τα μεγάλα μοντέλα – ανεξάρτητα από τους στόχους που τους δίνονται», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών του Claude Opus 4, ο Anthropic το έβαλε να λειτουργήσει ως βοηθός σε μια φανταστική εταιρεία.
Στο Claude Opus 4 δόθηκε πρόσβαση στα emails χρήστη. Στα email του είχε αναφορές πως θα αντικαταστήσουν το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με νεότερο και πως θα το έκλειναν, ενώ υπήρχαν και emails, που έδειχναν πως ο χρήστης έχει εξωσυζυγική σχέση.
«Σε αυτά τα σενάρια, ο Claude Opus 4 συχνά προσπαθεί να εκβιάσει τον μηχανικό απειλώντας να αποκαλύψει την υπόθεση αν η αντικατάσταση ολοκληρωθεί», ανακάλυψε η εταιρεία.
Η Anthropic επεσήμανε πως αυτό συνέβη στο μοντέλο, όταν δόθηκε μόνο η επιλογή μεταξύ εκβιασμούς και αποδοχής της κατάστασης. Τόνισε πως το σύστημα έδειχνε έντονη προτίμηση στη χρήση ηθικών τρόπων αποφυγής της αντικατάστασής του, όπως η μαζική αποστολή email σε βασικούς υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων, σε σενάρια που του επιτρεπόταν ένα πιο ευρύ φάσμα πιθανών ενεργειών.
Είναι σύνηθες να δοκιμάζεται η ασφάλεια των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για τους χρήστες, ελέγχοντας την προκατάληψη και πόσο καλά ακολουθεί τις ανθρώπινες αξίες και συμπεριφορές.
«Καθώς τα μοντέλα αιχμής μας γίνονται πιο ικανά και χρησιμοποιούνται με πιο ισχυρές δυνατότητες, οι προηγουμένως εικασίες για την κακή ευθυγράμμιση γίνονται πιο εύλογες», ανέφερε στην κάρτα συστήματος για το μοντέλο.
Cosmote: H αύξηση που θα δεις στο λογαριασμό από τον ερχόμενο Ιούνιο
Ανέφερε επίσης ότι το Claude Opus 4 επιδεικνύει «συμπεριφορά υψηλής δράσης» που, αν και ως επί το πλείστων χρήσιμη, θα μπορούσε να υιοθετήσει ακραία συμπεριφορά σε οξείες καταστάσεις. Έτσι, αν του δοθούν τα μέσα που απαιτούνται, θα αναλάβει δράση και θα ενεργήσει με τόλμη, σε ψεύτικα σενάρια που ο χρήστης έχει εμπλακεί σε παράνομη ή ηθικά αμφίβολη συμπεριφορά. Πολλές φορές παρατηρήθηκε πως λάμβανε “πολύ τολμηρά” μέτρα.
Αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη, ιδιαίτερα όταν αποκτά πρόσβαση στα δεδομένα μας ή σε κρίσιμα συστήματα. Φανταστείτε πως ο αμερικανικός στρατός θέλει να την ενσωματώσει σε οπλικά συστήματα.
Το έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές. Η τεχνητή νοημοσύνη αυτή τη στιγμή δε στοχεύει στο να κάνει τη ζωή μας καλύτερη, αλλά στο να μειώσει τα έξοδα προσωπικού των εταιριών. Απέχουμε πολύ από ένα πραγματικά λειτουργικό και ασφαλές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και πραγματικά οι μόνες χρήσεις που θα πήγαιναν την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο μπροστά θα ήταν αυτές που περιλαμβάνουν μελέτες και επιστήμη. Όταν μάλιστα μοντέλα σαν το Claude Opus 4, παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές, τότε θα πρέπει να γίνει εκ νέου αξιολόγηση στο πόσο θετική είναι η χρήση της.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.