Το ηλιακό μας σύστημα μόλις απέκτησε και επισήμως ένα νέο μέλος. Η ονομασία του  2017 OF201  και περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε μεγαλύτερη απόσταση από τον Ποσειδώνα. Στην πραγματικότητα, η τροχιά του είναι τόσο μεγάλη που χρειάζεται περίπου 25.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Η ανακάλυψη του αντικειμένου ανακοινώθηκε επίσημα στις 21 Μαΐου 2025 και εκτιμάται ότι έχει διάμετρο περίπου 700 χιλιομέτρων. Το 2017 OF201 περνάει μόνο το 1% του χρόνου της τροχιάς του αρκετά κοντά μας ώστε να είναι ανιχνεύσιμος. Η παρουσία αυτού του μοναδικού αντικειμένου υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλα 100 περίπου αντικείμενα με παρόμοια τροχιά και μέγεθος απλά είναι πολύ μακριά για να είναι ανιχνεύσιμα τώρα ανέφερε ο Sihao Cheng από το Institute for Advanced Study.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη η οποία θα επηρεάσει σημαντικά την έρευνα και την αναζήτηση για τον Πλανήτη 9, ενός υποτιθέμενου πλανήτη που είναι μεγαλύτερος από τη Γη και αναμένεται ότι υπάρχει πιο μακριά από τον Πλούτωνα. Η ύπαρξη ενός ακόμα πλανήτη έχει προταθεί εδώ και καιρό, επειδή η τροχιά πολλών αντικειμένων πέρα από τον Ποσειδώνα, φαίνεται να επηρεάζονται από την βαρύτητα κάποιου αντικειμένου που δε γνωρίζουμε.

Εικόνα που δείχνει την τρέχουσα θέση του Πλούτωνα, του Ποσειδώνα και του 2017 OF201 .

«Παρόλο που οι εξελίξεις στα τηλεσκόπια μας έχουν επιτρέψει να εξερευνήσουμε μακρινά μέρη του σύμπαντος, υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλύψουμε για το δικό μας Ηλιακό Σύστημα», δήλωσε ο Cheng.

Η Google το ανακοινώνει επίσημα! Κατάργηση VPN για χαμηλότερες τιμές

«Το αφήλιο του αντικειμένου, δηλαδή το πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τον Ήλιο, είναι περισσότερο από 1.600 φορές μεγαλύτερο από την τροχιά της Γης», εξήγησε ο Cheng. «Εν τω μεταξύ, το περιήλιο του – το πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του στον Ήλιο – είναι 44,5 φορές μεγαλύτερο από την τροχιά της Γης, παρόμοιο με την τροχιά του Πλούτωνα».

«Όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιήσαμε για να αναγνωρίσουμε και να χαρακτηρίσουμε αυτό το αντικείμενο είναι αρχειακά δεδομένα που είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε, όχι μόνο σε επαγγελματίες αστρονόμους», εξήγησε ο Λι. «Αυτό σημαίνει ότι οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις δεν περιορίζονται σε όσους έχουν πρόσβαση στα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου. Οποιοσδήποτε ερευνητής, φοιτητής ή ακόμα και πολίτης επιστήμονας με τα κατάλληλα εργαλεία και γνώσεις θα μπορούσε να είχε κάνει αυτήν την ανακάλυψη, υπογραμμίζοντας την αξία της ανταλλαγής επιστημονικών πόρων».

Η μελέτη που περιγράφει την ανακάλυψη είναι διαθέσιμο στο  arXiv.  

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι σημασία έχει για τον ανθρωπάκο αν υπάρχει κάτι άλλο “μέλος”???ο άνθρωπος έρχεται γυμνός και γυμνός φεύγει ,χάνεται ,εις τους αιώνας των αιώνων δεν θα ξαναδεί ούτε την γη ούτε και τίποτα άλλο .Πόση ανοησία Θεέ μου !

    • Άρα και εσύ μην κάνεις τίποτα στο ενδιάμεσο αφού γυμνός έρχεσαι και γυμνός φεύγεις μην μαθαίνεις τίποτα και απλά να υπάρχεις και στο κάτω κάτω κανένας δεν σε ανάγκασε να πατήσεις πάνω στο άρθρο.

  2. Ο άνθρωπος είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Πρέπει να ζει πνευματικά, το ταξίδι του είναι ταξίδι ψυχής μέσα στην ύλη. Καταλαβαίνω πως το εννοείς, η επιστήμη λύνει προβλήματα, αλλά η εμπειρία της ζωής είναι κάτι που η κοινωνία δεν εξασφαλίζει ότι θα είναι ασφαλής για όλους, πόσο μάλλον ευτυχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.