Δύο νέες μελέτες χρησιμοποίησαν δεδομένα βαρύτητας για να εξετάσουν το εσωτερικό της Σελήνης και ενός από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς του ηλιακού συστήματος.
Πιο συγκεκριμένα αναλύοντας ανεπαίσθητες μετατοπίσεις στις τροχιές των διαστημοπλοίων, μια ομάδα με επικεφαλής τον Ryan Park στο Jet Propulsion Laboratory της NASA δημιούργησε τον πιο λεπτομερή χάρτη βαρύτητας της Σελήνης μέχρι σήμερα και αποκάλυψε μια εκπληκτική συσχέτιση στο εσωτερικό του αστεροειδούς Vesta. Η μέθοδος βασίζεται σε μετρήσεις Doppler και εύρους μεταξύ των τροχιακών ανιχνευτών και των κεραιών της Γης. Τροφοδοτούμενες σε υπερυπολογιστές, αυτές οι διαταραχές μεταφράζονται σε τρισδιάστατους χάρτες κρυμμένης μάζας. Η αποστολή GRAIL της NASA παρείχε τους αριθμούς για την έρευνα της σελήνης.
Το νέο σεληνιακό μοντέλο της ομάδας υπερβαίνει την στατική τοπογραφία. Επειδή η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά κατά τη διάρκεια κάθε 27ήμερου κύκλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βαθμός «παλιρροϊκής παραμόρφωσης» διαφέρει μεταξύ των ημισφαιρίων. Σύμφωνα με τους ερευνητές «Όταν αναλύσαμε για πρώτη φορά τα δεδομένα, μείναμε τόσο έκπληκτοι από το αποτέλεσμα που δεν το πιστέψαμε. Έτσι, εκτελέσαμε τους υπολογισμούς πολλές φορές για να επαληθεύσουμε τα ευρήματα. Συνολικά, πρόκειται για μια δεκαετία εργασίας.»
Το νέο πεδίο βαρύτητας θα επιτρέψει στα μελλοντικά διαστημόπλοια προσεδάφισης και ρόβερ να υπολογίζουν τη θέση τους και την τοπική ώρα με μεγαλύτερη ακρίβεια, ένα κρίσιμο βήμα καθώς το πρόγραμμα Artemis της NASA προετοιμάζεται για μόνιμες θέσεις. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας «Η τεχνική μας είναι ευαίσθητη σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο βαρυτικό πεδίο ενός σώματος στο διάστημα, είτε αυτό το βαρυτικό πεδίο αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, όπως η παλιρροιακή κάμψη της Σελήνης, είτε στο διάστημα, όπως ένας ταλαντευόμενος αστεροειδής».
Πως παρακάμπτουν πλέον οι δήμοι την παραγραφή χρεών στην πενταετία
Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα δύο έργα απαιτούσαν χρόνια προγραμματισμού και χρόνου σε υπερυπολογιστές. Οι ερευνητές εξέτασαν αμέτρητες μεταβλητές, όπως οι εκτοξεύσεις προωθητήρων διαστημοπλοίων, η πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας, ακόμη και η βαρυτική έλξη των διερχόμενων πλανητών. Η ομάδα επανέλαβε τα μοντέλα μέχρι οι προσομοιωμένες κινήσεις του διαστημικού σκάφους να ταιριάζουν με τα ιστορικά αρχεία παρακολούθησης σε απόσταση εκατοστών. Το αποτέλεσμα είναι διπλό. Για τους σχεδιαστές αποστολών, οι βελτιωμένοι χάρτες βαρύτητας σημαίνουν ασφαλέστερες τροχιές και ακριβείς προσγειώσεις. Για τους πλανητικούς επιστήμονες, παρέχουν νέες οριακές συνθήκες για μοντέλα συσσώρευσης, ηφαιστειακής δραστηριότητας και θερμικής εξέλιξης σε όλο το ηλιακό σύστημα.
Οι μελέτες δημοσιεύονται στα περιοδικά Nature και Nature Astronomy.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.