Ένα αντίγραφο της Magna Carta, αγόρασε το Harvard, για 27 δολάρια, όμως αυτό που πήρε τελικά στα χέρια του δε μπορούσε να το φανταστεί κανείς. Η Magna Carta είναι ένα μεσαιωνικό έγγραφο που αποτέλεσε την βάση των συνταγμάτων σε όλο τον κόσμο και όπως καταλαβαίνεται η αξία του είναι ανεκτίμητη.
Τώρα, ειδικοί από το King’s College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσαν πως το έγγραφο που έχει το Harvard, το οποίο απέκτησε τη δεκαετία του 1940 για 27.50 δολάρια, είναι μόνο ένα από τα επτά έγγραφα, από την έκδοση του Magna Carta του Βασιλιά Εδουάρδου Α’, του 1300, που σώζονται ακόμα!
Η Magna Carta θεωρείται πρόδρομος της δημοκρατίας του σήμερα και η βάση των νομικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο, όπως επίσης και των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Χρονολογούμενο από τον Ιούνιο του 1215, το Great Charter, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα στον κόσμο, καθώς διατύπωσε για πρώτη φορά την αρχή πως ο βασιλιάς και η κυβέρνησή του δεν είναι υπεράνω του νόμου. Η Magna Carta, μέρος του Great Charter, ήταν το έγγραφο στο οποίο βασίστηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Ο Βασιλιάς Εδουάρδος Α’ στη συνέχεια δημοσίευσε την τελική έκδοση της Magna Carta, με μικρές αλλαγές, γνωστή και ως Confirmation of the Charters, το 1300. Ήταν μια επαναβεβαίωση της αρχικής Magna Carta του Βασιλιά Ιωάννη και η τελευταία πλήρης έκδοση του εγγράφου.
Το 1946 η νομική σχολή του Harvard αγόρασε αυτό που νόμιζε πως ήταν ένα αντίγραφο της Magna Carta για 27.50 δολάρια, που σε σημερινά χρήματα είναι γύρω στα 470 δολάρια, βάσει πληθωρισμού.
Τώρα, οι ερευνητές αναφέρουν πως οι διαστάσεις του είναι σύμφωνες με αυτές που βρέθηκαν στα έξι προηγούμενα πρωτότυπα, όπως και ο γραφικός χαρακτήρας, με το κεφαλαίο «E» στην αρχή του «Edwardus» και τα επιμήκη γράμματα στην πρώτη γραμμή.
Android Auto: Φέρνει browser και αναπαραγωγή βίντεο!
«Πρόκειται για μια φανταστική ανακάλυψη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάρπεντερ, καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο King’s College του Λονδίνου.
«Η Μάγκνα Κάρτα του Χάρβαρντ αξίζει να εορταστεί, όχι ως ένα απλό αντίγραφο, λεκιασμένο και ξεθωριασμένο, αλλά ως το πρωτότυπο ενός από τα σημαντικότερα έγγραφα στην παγκόσμια συνταγματική ιστορία, ένας ακρογωνιαίος λίθος ελευθεριών του παρελθόντος, του παρόντος και αυτών που πρόκειται να κατακτηθούν».
Ξέρει κανείς που μπορούμε να βρούμε “αντίγραφα” και εμείς;
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.