Οι περισσότεροι νομίζουν πως οι λογαριασμοί τους στο διαδίκτυο είναι ασφαλείς όμως αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Αυτό γιατί οι κωδικοί που επιλέγουν οι περισσότεροι είναι απλοί ή σχετικά απλοί, κάτι που σημαίνει πως με το κατάλληλο hardware κάποιος μπορεί εύκολα να τους “μαντέψει”.

Όταν όμως έχουμε όλη μας τη ζωή στο διαδίκτυο, με τους λογαριασμούς στα Social Media, τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και με λογαριασμούς για backup φωτογραφιών, οι κωδικοί μας σε αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να είναι πολύπλοκοι και πραγματικά δύσκολο να μαντέψει κάποιος.

Πόσο ισχυροί είναι οι κωδικοί σας λοιπόν;

Αν φυσικά δεν έχετε βάλει κάτι πολύ απλό, όπως το 1234, αλλά και κάτι λίγο πιο σύνθετο, κάποιος ειδικός μπορεί να μαντέψει τον κωδικό σας ακαριαία! Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλεια από την εταιρία Hive Systems, υπάρχουν ακόμα τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να εισβάλει στον λογαριασμό σας και μάλιστα πολύ εύκολα.

Τα πάντα έχουν να κάνουν με την ποιότητα του κωδικού σας και κάποιος hacker μπορεί να τον μαντέψει είτε ακαριαία είτε μέχρι 463 πεντάκις εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με την εταιρία ασφαλείας Hive.

Η εταιρία έχει δημιουργήσει πίνακες, που μας δείχνει πως με το κατάλληλο hardware, πόσος χρόνος χρειάζεται για να βρεθεί ο κωδικός σε κάθε επίπεδο πολυπλοκότητας. Για παράδειγμα, αν έχετε έναν κωδικό με 7 μόνο χαρακτήρες που είναι όλα πεζά, με την τακτική του Brute Force, ο κωδικός μπορεί να βρεθεί σε λιγότερο από 20 ώρες. Αν σε αυτό τον κωδικό αλλάξουμε κάποια γράμματα σε κεφαλαία, ο χρόνος αυτός εκτοξεύεται στα 4 μήνες. Αν προσθέσουμε και κάποιον αριθμό, αυτό αυξάνεται στον έναν χρόνο, ενώ αν βάλουμε και κάποιο σύμβολο πηγαίνει στα 2 χρόνια. Τρομερά μεγάλη διαφορά ανάλογα με το στυλ του κωδικού, έτσι;

κωδικοί
Χρόνος που χρειάζεται για το σπάσιμο κωδικών σε διαφορετικό hardware

Σε αυτό το στήσιμο, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν 12 RTX 5090, για τον έλεγχο των κωδικών, που είναι μεν ένα πανάκριβο hardware για να αγοράσει κάποιος, αλλά υπάρχουν servers για αυτή τη δουλειά, που μπορεί κάποιος να μισθώσει, με πολύ λιγότερα χρήματα.

Ο πίνακας κωδικών πρόσβασης Hive σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 2020 για να δείξει πόσο γρήγορα οι hackersμπορούσαν να δοκιμάσουν αυτήν τη στρατηγική και βασίστηκε σε δεδομένα από το Howsecureismypassword.net.

Η νέα ελληνική πλατφόρμα streaming δωρεάν για όλους με διαφημίσεις

Αυτό δείχνει πως οι κωδικοί ασφαλείας μας πρέπει να είναι το Α και το Ω για όλες τις υπηρεσίες μας, πόσο μάλλον για αυτές που έχουμε συνδεδεμένες τραπεζικές κάρτες για την πληρωμή συνδρομών. Αυτό είναι θέμα συνήθειας που πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας για να παραμείνουμε ασφαλείς. Παράλληλα, όπου είναι διαθέσιμο, καλό είναι να έχουμε ενεργό το 2 Factor Authentication, είτε μη SMS στο κινητό μας, είτε με κάποια εφαρμογή Authenticator, ώστε να μην έχει πρόσβαση κανείς, που δεν έχει πρόσβαση στο κινητό μας.

Παράλληλα, καλό είναι να έχουμε την τελευταία έκδοση των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε, ενώ και το λειτουργικό μας θα πρέπει να είναι ενημερωμένο. Ιδιαίτερα οι τράπεζες δίνουν μεγάλη σημασία στην ασφάλεια, όμως αν κάποιος πάρε πρόσβαση στο κινητό μας, μπορεί να καταγράφει ότι πληκτρολογούμε, μαζί με τους κωδικούς μας.

Αυτό που θα σας πει οποιοσδήποτε hacker ή ειδικός ασφαλείας, το μεγαλύτερο κενό ασφαλείας σε ένα σύστημα είναι συνήθως ο χρήστης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.