Οι νευροεπιστήμονες έχουν προβληματιστεί αρκετά σχετικά με τη συνειδητή αντίληψη που έχει ο εγκέφαλός μας. Σύμφωνα σχετικές έρευνες έχει προταθεί ότι μια μικρή περιοχή στον εγκέφαλό μας αποφασίζει ποιες λεπτομέρειες αυξάνουν την επίγνωσή μας.

Πιο συγκεκριμένα η πιθανότητα αυτή έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο χάρη σε μια νέα έρευνα για τον θάλαμο του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή ο θάλαμος του εγκεφάλου φαίνεται να κάνει περισσότερα από το να μεταδίδει αισθητήρια σήματα, υπονοώντας ότι διαμορφώνει ενεργά αυτό που παρατηρούμε στην καθημερινή ζωή. Ο επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Dr Fang Zepeng από τη AAAS και η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε άμεσες εγκεφαλικές εγγραφές για να κοιτάξει σε μια μυστική περιοχή βαθιά μέσα στο κρανίο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα σύνολο ενδοκρανιακών ηλεκτροδίων για να μελετήσουν πέντε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για επίμονους πονοκεφάλους. Αυτό τους επέτρεψε να παρακολουθούν τα σήματα από διαφορετικές γωνίες του θαλάμου και του προμετωπιαίου φλοιού. Κάθε συμμετέχων εκτέλεσε μια οπτική εργασία που διαχώριζε αυτό που ανέφεραν ότι έβλεπαν από τις αυτόματες κινήσεις των ματιών τους. Για το σκοπό αυτό η ομάδα επικεντρώθηκε σε μοτίβα που συνδέονται αποκλειστικά με την επίγνωση και όχι σε απλά αντανακλαστικά.

εγκέφαλος χάρτης δίκτυα ταινίες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένα τμήματα του θαλάμου υψηλής τάξης μπορεί να αναλάβουν καθοδηγητικό ρόλο στη συνειδητή εμπειρία. Αυτές οι περιοχές περιελάμβαναν τους ενδομυϊκούς και έσω θαλαμικούς πυρήνες, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερα ισχυρά σήματα. Η μελέτη αποκάλυψε ότι αυτές οι θαλαμικές ζώνες και ο προμετωπιαίος φλοιός λειτουργούν σε έναν βρόχο, τον οποίο ορισμένοι ειδικοί ονομάζουν αλληλεπίδραση υποφλοιώδους φλοιού. Οι ειδικοί παρατήρησαν επίσης παλαιότερη δραστηριότητα σε αυτούς τους πυρήνες υψηλής τάξης από ό,τι σε άλλα μέρη του θαλάμου.

Αυτή η μελέτη υποστηρίζει ότι οι υποφλοιώδεις κόμβοι μπορούν να τροποποιήσουν το συγκεκριμένο περιεχόμενο που τελικά βλέπουμε και σκεφτόμαστε. Τα νέα ευρήματα αμφισβητούν δείχνουν ότι οι βαθιοί θαλαμικοί πυρήνες όχι μόνο πυροδοτούν προηγούμενη δραστηριότητα αλλά και την καθοδηγούν. Ακόμη μερικοί βλέπουν αυτόν τον θαλαμό-προμετωπιαίο χορό ως σημάδι ότι η επίγνωση δεν περιορίζεται στα εξωτερικά στρώματα του εγκεφάλου μας.

Ποιες πληροφορίες δεν πρέπει να αναφέρουμε ποτέ στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης!

Ακόμη τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι το σημείο εκκίνησης για τη συνειδητή αντίληψη μπορεί να βρίσκεται πιο βαθιά στον εγκέφαλο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε τη γραμμή εκκίνησης για την επίγνωση. Η έρευνα καταδεικνύει επίσης την αξία της μελέτης ασθενών με εμφυτευμένα ηλεκτρόδια καθώς άμεσες εγγραφές όπως αυτές προσφέρουν την πιο ξεκάθαρη ματιά στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.