Ο κοσμικός ιστός είναι απίστευτα μεγάλος και αρκετά μπλεγμένος. Μια ομάδα αστροφυσικών χρησιμοποίησε πρόσφατα εκρήξεις ακτίνων γάμμα, δηλαδή αυτές τις θεαματικές και αινιγματικές εκρήξεις ενέργειας από τα πιο μακρινά σημεία του Σύμπαντος, για να αποκαλύψουν πως η μεγαλύτερη γνωστή δομή στο Σύμπαν μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα!
Η δομή είναι η Hercules-Corona Borealis Great Wall, ένα κοσμικό νήμα από ομάδες γαλαξιών και σμήνη, το οποίο εκτείνεται σε διάμετρο 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός! Η νέα εκτίμηση μεγέθους της δομής προκαλεί νέους πονοκεφάλους στα τυπικά κοσμολογικά μοντέλα, καθώς φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη από την προηγούμενη υψηλή εκτίμηση των περίπου 9,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.
Σε μια νέα μελέτη, μια Ουγγροαμερικανική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον István Horváth του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης, σάρωσε τον ουρανό για μοτίβα. Ο ομάδα άντλησε τα δεδομένα, από ένα σύνολο 542 εκρήξεων ακτίνων γάμμα, με γνωστές μετατοπίσεις στο κόκκινο, κάτι που σημαίνει πως οι αποστάσεις τους είναι γνωστές. Οι εκρήξεις αυτές είναι εξαιρετικά φωτεινές, με φως υψηλής ενέργειας κάτι που τις κάνει ικανές να υπερκαλύψουν ολόκληρους γαλαξίες. Αυτές οι εκρήξεις είναι ορατές από μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και σε κοσμική κλίμακα, κάτι που τις κάνει ιδανικές για “κοσμικές πινακίδες”. Όταν οι αστρονόμοι αρχίζουν να παρατηρούν πως συγκεντρώνονται σε μια ενιαία περιοχή του ουρανούς, όπως είναι λογικό αρχίζουν να δημιουργούνται τα πρώτα ερωτήματα.
Οι ερευνητές δοκίμασαν μια κατανομή σημείων σε όλο το σύμπαν για να διαπιστώσουν ότι το Hercules-Corona Borealis Great Wall, που ανακαλύφθηκε αρχικά το 2014, μπορεί να εκτείνεται σε ένα εύρος μετατόπισης προς το κόκκινο από z = 0,33 έως z = 2,43. Με άλλα λόγια: Η δομή εκτείνεται σε ένα συγκλονιστικά τεράστιο χώρο και χρόνο. Μιλάμε για δισεκατομμύρια έτη φωτός. Και όχι, δεν πρόκειται για κάποιο σφάλμα ή κάποιο περίεργο τηλεσκόπιο, οι συγγραφείς απέκλεισαν στατιστικά προβλήματα στη δειγματοληψία.
Όμως εδώ έρχεται κάτι παράδοξο. Σύμφωνα με την κοσμολογική αρχή, το σύμπαν πρέπει να είναι ομοιογενές σε μεγάλες κλίμακες. . Το κοινώς αποδεκτό ανώτατο όριο για τέτοιες δομές είναι περίπου 370 megaparsecs (περίπου 1,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός). Όμως η δομή Hercules-Corona Borealis Great Wall, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό, κάνοντάς όλες τις άλλες αντίστοιχες δομές του Σύμπαντος, να μοιάζουν με μινιατούρες.
O Trump θέλει να σκοτώσει μια από τις μεγαλύτερες διαστημικές αποστολές της ανθρωπότητας
Όμως η δομή Hercules-Corona Borealis Great Wall, δεν είναι μια περιοχή γεμάτη εκρήξεις ακτίνων γάμμα, αλλά μια περιοχή γεμάτη γαλαξίες, αστέρες και σκοτεινή ύλη που συγκρατείται σε μια ενιαία δομή από την βαρύτητα. Παράλληλα, οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα, έχουν την ιδιότητα πως μπορούν να αποκαλύψουν και άλλες αόρατες δομές, βοηθώντας σε άλλες έρευνες. Αυτές οι τεράστιες εκρήξεις είναι αποτέλεσμα τεράστιων αστρικών θανάτων και μπορούν να ανιχνεύσουν τον σχηματισμό άστρων με τρόπο που δε μπορούν κάνουν άλλες έρευνες γαλαξιών.
Αν ο ομάδα πίσω από την έρευνα είναι σωστή, πως δηλαδή οι δομές αυτού του μεγέθους μπορούν να σχηματιστούν στο Σύμπαν, τότε η κοσμολογική αρχή ίσως χρειαστεί να παραμετροποιηθεί, ώστε να εξηγεί και αυτές τις τεράστιες δομές. Βέβαια, μπορεί ακόμα να μην έχουμε βρει θεμελιώδη πράγματα για το σύμπαν και το πως εξελίσσεται.
Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στον διακομιστή προεκτυπώσεων ArXiv.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.