Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με σελίδες από απατεώνες που έχουν σαν στόχο να κλέψουν τα χρήματά του κοινού. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γεμίσει διαφημίσεις αυτών των σελίδων, που για κάποιον ποιο έμπειρο, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για απάτες.

Παράλληλα, υπάρχουν πλέον πάρα πολλές σελίδες που αντιγράφουν διάσημες σελίδες, με στόχο να διασπείρουν κακόβουλο λογισμικό για smartphones και PCs. Οι απειλές στο διαδίκτυο έχουν αυξηθεί δραματικά και οι χρήστες θα πρέπει να μάθουν επιτέλους πως να προστατευθούν. Κανένα λειτουργικό και κανένα antivirus δε μπορεί να προστατεύσει τον χρήστη, αν ο ίδιος δεν έχει βασικές γνώσεις.

Έτσι λοιπον, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Kaspersky, δείχνει πως το 2024 τετραπλασιάστηκαν οι επιθέσεις malware στις κινητές συσκευές, κάτι που προφανώς δείχνει μια αυξανόμενη τάση.

Παράλληλα, υπάρχει δραματική αύξηση του κακόβουλου λογισμικού που στοχεύει στον τομέα των τραπεζών και τον κρυπτονομισμάτων. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους, όμως μερικοί από τους πιο δημοφιλείς είναι τα ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα που προσελκύουν θύματα μέσω ψεύτικων διαγωνισμών και τρομερά μεγάλων εκπτώσεων. Αυτού του είδους οι επιθέσεις, γίνονται πιο συχνές στις περιόδους των γιορτών, πράγμα που σημαίνει πως με το Πάσχα να είναι προ των πυλών, θα υπάρχει αύξηση στα ψεύτικα καταστήματα.

Πως να προστατευτώ;

Τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Δεν ψωνίζουμε από σελίδες που δεν γνωρίζουμε. Από άγνωστα καταστήματα που βλέπουμε σα κοινωνικά δίκτυα ή που μας έρχονται στο email μας. Παράλληλα, αποφεύγουμε τα καταστήματα που βρήκαμε σε κάποιο forum ή μέσω κάποιου διαγωνισμού. Αν οι εκπτώσεις σε κάποιο κατάστημα είναι εξωφρενικά χαμηλές, τότε πιθανότατα είναι απάτη. Κανένα προϊόν δε μπορεί να πέσει κάτω από το μισό της τιμής του, σε καμία περίπτωση, αφού καμία εταιρία δεν θα δώσει προϊόντα σε τιμή κάτω του κόστους, αφού με αυτό τον τρόπο θα έχει ζημιά.

Οι επιθέσεις αυτές τελευταία έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται στα smartphones, καθώς η μικρότερη οθόνη κάνει τον χρήστη πιο ευάλωτο, αφού δε μπορεί να μελετήσει επαρκώς την σελίδα, ούτε να κάνει τόσο γρήγορα αναζήτηση για το αν είναι απάτη.

10 κορυφαίοι οργανισμοί που μιμούνται από phishing και σελίδες απάτης που αποκλείστηκαν στις συσκευές των οικιακών χρηστών, 2024

Οι απατεώνες συχνά μιμούνται σελίδες που είναι ευρέως διαδεδομένες. Το Amazon είναι μία από αυτές, ενώ έχουμε δει και επιθέσεις μέσω κλώνων του Netflix, που είχαν σαν στόχο να κλέψουν τα στοιχεία κάρτας των χρηστών.

Οι μεγάλες εταιρίες, είναι πάντα στόχος απατεώνων. Για αυτό πρέπει να κοιτάμε πάντα το URL στον Browser μας, για να επιβεβαιώσουμε πως η διεύθυνση είναι αυτή που θα έπρεπε. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού οι παράνομες σελίδες, συνήθως έχουν URL που μοιάζει με αυτό της αυθεντικής σελίδας.

Αυτές είναι οι λειτουργίες του One UI 7 που λείπουν στα Galaxy S24 σε σχέση με τα S25

Φυσικά, μη ξεχάσουμε τις σελίδες που μας ζητάνε έναν κωδικό που θα έρθει στο τηλέφωνό μας για να κερδίσουμε δωροεπιταγές ή άλλα καλούδια. O κωδικός μιας χρήσης που θα έρθει (OTP), πιθανότατα θα μας εγγράψει σε κάποια σελίδα χρεώσιμων μηνυμάτων, που θα μας αποσπάσει πολύ μεγάλα ποσά χρημάτων, χρεώνοντάς τα στον λογαριασμό του κινητού μας. Όμως, OTP χρησιμοποιείται και για την σύνδεση στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και τις άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο. Ποτέ δε βάζουμε κάπου κωδικό που ήρθε στο κινητό μας και δεν τον έχουμε ζητήσει εμείς, για τη σύνδεση σε κάποια υπηρεσία.

Οπότε, δεν αγοράζουμε από καταστήματα που δεν γνωρίζουμε και βρήκαμε τυχαία στο διαδίκτυο και σίγουρα δεν αγοράζουμε από καταστήματα που δεν δέχονται κάρτες. Το βέλτιστο για ένα κατάστημα είναι να δέχεται PayPal, που έχει την προστασία πελατών. Αν ο καταναλωτής πέσει θύμα απάτης, τότε το PayPal του επιστρέφει τα χρήματα. Αντίστοιχη λειτουργικότητα έχει και η Revolut.

Πριν πατήσετε λοιπόν το πλήκτρο αγορά σε κάποιο κατάστημα, σκεφτείτε, “Αυτές οι τιμές είναι λογικό να είναι τόσο χαμηλές;”.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.