Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 7 άτομα σε Βρετανία και Γερμανία είναι στο νοσοκομείο από πολυανθεκτική χολέρα, μετά από κατανάλωση αγιασμού από την Αιθιοπία, όπως αναφέρει διεθνής ομάδα ερευνητών.

Οι τρεις από τους ασθενείς είχαν ταξιδέψει στην Αιθιοπία, ενώ οι άλλοι τέσσερις είχαν καταναλώσει αγιασμό που είχε εισαχθεί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Eurosurvailance.

Ο αγιασμός σε κάποιες περιπτώσεις ήταν από την ιερή πηγή Bermel Giorgis. που βρίσκεται στην επαρχεία Quara. Είναι ένας τόπος που επισκέπτονται κάθε χρόνια εκατομμύρια πιστοί, από όλο τον κόσμο. Εκεί πίνουν νερό από την Ιερή πηγή, όπου κάποιοι κάνουν και μπάνιο, ελπίζοντας πως θα δουν σωματικά και πνευματικά οφέλη. Αρκετοί μεταφέρουν το νερό πίσω στις χώρες τους, σε μπουκάλια.

Το πηγάδι, που πήρε το όνομά του από τον Άγιο Γεώργιο, θεωρείται σεβαστός ιερός τόπος από τα μέλη της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Tewahedo, που επισκέπτονται αναζητώντας «θεραπεία, πνευματική διαύγεια και θεϊκές εμπειρίες», σύμφωνα με ταξιδιωτικό ιστότοπο.

Όμως, τα νέα κρούσματα ίσως σχετίζονται με την επιδημία χολέρας που έχει ξεκινήσει στην Αιθιοπία, από το 2022. Τα δεδομένα δείχνουν πως μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, είχαν καταγραφεί 58.000 κρούσματα και 726 θάνατοι από την ασθένεια.

Από τα κρούσματα στην Ευρώπη, που τώρα νοσηλεύονται στην Εντατική, οι γιατροί αναφέρουν πως οι τρεις στη Γερμανία είναι αιθιοπικής καταγωγής, με τους δύο να έχουν φέρει αγιασμό μαζί τους από την πατρίδα τους. Ο Τρίτος προσβλήθηκε όταν έριξε απλά αγιασμό στο πρόσωπό του. Και οι τρεις νοσηλεύονται με οξεία γαστρεντερίτιδα, με τους δυο να έχουν διαφύγει τον κίνδυνο μετά την χορήγηση αντιβιοτικών. Ο τρίτος νοσηλεύεται ακόμα στην εντατική.

χολέρα αγιασμό

Στην Βρετανία παρουσιάστηκαν τέσσερα κρούσματα, δύο από τα οποία είχαν ταξιδέψει στην Αιθιοπία, από όπου έφεραν μαζί τους αγιασμό. Οι τρεις νοσηλεύονται ακόμα στο νοσοκομείο, ενώ ο τέταρτος έχει αναρρώσει χωρίς θεραπεία.

Από τις αναλύσεις στα κόπρανα των ασθενών, βρέθηκε το στέλεχος του βακτηρίου της χολέρας, Vibrio cholerae. Πρόκειται για μια μετάλλαξη που είναι πολύ ανθεκτική στα αντιβιοτικά και δύσκολη στη θεραπεία. Μάλιστα, το συγκεκριμένο στέλεχος είναι συνδεδεμένο με επιδημίες σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Αιθιοπία.

Η χολέρα προκαλεί έντονη διάρροια και έμετο, για αυτό και η επανυδάτωση είναι απαραίτητη. Ευτυχώς το εν λόγο στέλεχος φαίνεται να αντιδρά κάπως στην τετρακυκλίνη, ένα ισχυρό αντιβιοτικό. Όμως, υπάρχουν παρατηρήσεις που δείχνουν πως το εν λόγω στέλεχος έχει αρχίσει να αποκτά ανθεκτικότητα και στην τετρακυκλίνη. Παράλληλα, είναι ανθεκτικό σε μια μεγάλη ποικιλία αντιβιοτικών, συγκεκριμένα: φλουροκινολόνες, τριμεθοπρίμη, χλωραμφενικόλη, αμινογλυκοσίδες, βήτα-λακτάμες, μακρολίδες και σουλφοναμίδες. Το στέλεχος έφερε επίσης ένα ξεχωριστό γενετικό στοιχείο (ένα πλασμίδιο) που παρείχε μηχανισμούς αντίστασης έναντι της στρεπτομυκίνης και της σπεκτινομυκίνης, των κεφαλοσπορινών, των μακρολιδίων και των σουλφοναμιδίων.

Αυτή είναι η πλατφόρμα του προσωπικού αριθμού πολίτη

Για αυτό, άσχετα με τα πιστεύω του καθενός, δεν καταναλώνουμε υγρά και προϊόντα που δεν γνωρίζουμε την προέλευσή τους, ούτε το που έχουν αποθηκευτεί πριν. Κανένας αγιασμός στα ύδατα και στα τρόφιμα δεν θα αφαιρέσει παθογόνα.

Επειδή και στην χώρα μας αρκετοί καταναλώνουν αγιασμό που έχουν προμηθευτεί από πηγές και από καταστήματα, που παραμένουν αγνώστου προέλευσης, καλό θα είναι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στην περίπτωση της χολέρας, ακόμα και η επαφή με το δέρμα, μπορεί να φέρει νόσηση, ενώ με την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά που παρουσιάζει το εν λόγω στέλεχος, η θεραπεία μπορεί να είναι τρομερά δύσκολη και να μην πετύχει, οδηγώντας τον ασθενή στον θάνατο.

Τα κρούσματα χολέρας σύμφωνα με τον ΠΟΥ αυξάνονται δραματικά σε όλο τον κόσμο, για αυτό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Οι αρχές προειδοποιούν πως πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση με ελεγμένων τροφίμων και ποτών, όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό. Μετά τα κρούσματα που ήρθαν και στην Ευρώπη, οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε αγιασμό και να μην έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως ο αγιασμός αποτελεί κίνδυνο για μολύνσεις από ιούς και βακτήρια, ιδιαίτερα όταν φυλάσσεται σε δοχεία για ημέρες, που διευκολύνουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.