Οι προσπάθειες της Κίνας για να επιτύχει μεταφορές υψηλής ταχύτητας συνεχίζονται και φαίνεται να έχουν κάνει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός με το πειραματικό τρένο maglev T-Flight.
Το τρένο αυτό είναι σχεδιασμένο για να επιτυγχάνει ταχύτητες ρεκόρ καθώς σύμφωνα με νέες αναφορές, η China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) εργάζεται για την ανάπτυξη ενός συστήματος μαγνητικής αιώρησης υψηλής ταχύτητας (maglev) που συνδυάζει την τεχνολογία vacuum tube με την ηλεκτρομαγνητική πρόωση. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς σιδηροδρόμους, τα τρένα maglev εξαλείφουν την τριβή κινούμενοι πάνω από τις γραμμές χρησιμοποιώντας ισχυρούς μαγνήτες. Το αποτέλεσμα αυτής της προόδου είναι μια εξαιρετικά ομαλή οδήγηση σε πρωτόγνωρες ταχύτητες και οι πρόσφατες δοκιμές έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Πιο συγκεκριμένα στις αρχές του 2024 η Κίνα δοκίμασε επιτυχώς το αιωρούμενο τρένο της σε μια γραμμή 1,24 μιλίων, φτάνοντας τα 387 mph και ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ της Ιαπωνίας των 374 mph. Στην επόμενη φάση οι ειδικοί ελπίζουν να πετύχουν το τρένο να επιταχύνει στα 621 mph σε μια δοκιμαστική γραμμή 37 μιλίων. Τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες. Το τρένο T-Flight έχει προγραμματισμένη ταχύτητα πλεύσης 600 mph, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούσε να μειώσει το ταξίδι από το Πεκίνο στη Σαγκάη σε μόλις 90 λεπτά ενώ το ταξίδι αυτό διαρκεί περίπου έξι ώρες. Οι προκλήσεις όμως παραμένουν καθώς τα μεγάλης κλίμακας συστήματα hyperloop έχουν αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό παγκοσμίως λόγω των δυσκολιών μηχανικής και των ανησυχιών σχετικά με το κόστος τους.
Οι αιτίες της βιολογικής γήρανσης είναι διαφορετικές από όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα!
Η Κίνα παρ όλα αυτά προχωρά σε εκτεταμένες επενδύσεις σε υποδομές με δύο βασικά συστήματα στα οποία βασίζονται τα τρένα maglev, την ηλεκτρομαγνητική ανάρτηση (EMS) και την ηλεκτροδυναμική ανάρτηση (EDS). Το EMS σύστημα ανυψώνει το τρένο ελαφρώς πάνω από τη γραμμή χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνήτες, ενώ το EDS σύστημα που τροφοδοτείται από υπεραγώγιμους μαγνήτες, παρέχει πρόσθετη αιώρηση και σταθερότητα. Με τη λειτουργία του σε περιβάλλον χαμηλού κενού, η αντίσταση του αέρα μειώνεται σημαντικά, επιτρέποντας ακραίες ταχύτητες όπως αυτές που προτείνονται με ελάχιστη απώλεια ενέργειας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.