Είναι γνωστό ότι ο φόβος διαμορφώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά με πολλούς τρόπους και επηρεάζει τις ανθρώπινες αντιδράσεις. Σύμφωνα με νέες έρευνες οι ερευνητές εντόπισαν ένα κρίσιμο εγκεφαλικό μονοπάτι το οποίο βοηθά στην καταστολή του φόβου.
Τα ευρήματα της έρευνας αυτής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες καινοτόμες θεραπείες για διαταραχές που σχετίζονται με το φόβο, όπως φοβίες, άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Η μελέτη στο UCL αποκαλύπτει τους νευρικούς μηχανισμούς πίσω από την καταστολή του φόβου και προσφέρει μια νέα προοπτική για το ρόλο της μάθησης, της μνήμης και της συναισθηματικής ρύθμισης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι άνθρωποι γεννιούνται με ενστικτώδεις αντιδράσεις φόβου αλλά μπορούν πλέον να παρακαμφθούν οι ενστικτώδεις αντιδράσεις μέσω της εμπειρίας. Οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που αποτελούν τη βάση τέτοιων μορφών μάθησης και για αυτό το λόγο χρησιμοποίησαν μια νέα πειραματική προσέγγιση χρησιμοποιώντας ποντίκια. Παρατήρησαν ότι όταν αντιμετώπισαν μια αντιληπτή απειλή, τα ποντίκια αρχικά αναζήτησαν καταφύγιο. Με την πάροδο του χρόνου όμως έμαθαν να παραμένουν ήρεμα, δίνοντας στους ερευνητές ένα μοντέλο για να μελετήσουν πώς καταστέλλουμε τις αντιδράσεις του φόβου μας.
Στη συνέχεια η ομάδα αυτή μελέτησε τον κοιλιακό πλάγιο γονιδιακό πυρήνα (vLGN), μια περιοχή του εγκεφάλου που μπορεί να καταστείλει τις αποκρίσεις φόβου όταν είναι ενεργός. Με τη μελέτη αυτή βρήκαν ότι συγκεκριμένες περιοχές του οπτικού φλοιού ήταν απαραίτητες για τη μάθηση και ότι το vLGN αποθήκευσε τις μνήμες που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της μαθησιακής διαδικασίας. Οι ανακαλύψεις αυτές αμφισβητούν τις συμβατικές πεποιθήσεις σχετικά με τη μάθηση και τη μνήμη καθώς βρέθηκε ότι το υποφλοιώδες vLGN και όχι ο οπτικός φλοιός αποθηκεύει στην πραγματικότητα τις κρίσιμες αναμνήσεις.
Μεγάλη πτώση πωλήσεων της Tesla σε χώρες στην Ευρώπη – Οι λόγοι
Η ομάδα αποκάλυψε επίσης τους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς πίσω από αυτή τη διαδικασία. Αυτοί οδηγούν σε αυξημένη δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου όταν αντιμετωπίζετε μια οπτική απειλή, καταστέλλοντας έτσι τις αντιδράσεις φόβου. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση του τι πάει στραβά στον εγκέφαλο όταν η ρύθμιση της αντίδρασης του φόβου είναι μειωμένη σε καταστάσεις όπως φοβίες, άγχος και PTSD. Τέλος η ανακάλυψη αυτού του εγκεφαλικού μονοπατιού που ρυθμίζει τον φόβο θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στη θεραπεία της ψυχικής υγείας καθώς η άμεση στόχευση του vLGN θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα προσέγγιση για πιο αποτελεσματικές θεραπείες.
Η πλήρης μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science journal.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.