Δύο τεράστια φαράγγια που έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια της Σελήνης δημιουργήθηκαν μετά από μια γιγάντια πρόσκρουση και σε αντίθεση με το Grand Canyon η δημιουργία τους θα μπορούσε να έχει διαρκέσει λιγότερο από δέκα λεπτά.
Πιο συγκεκριμένα τα συγκεκριμένα φαράγγια, γνωστά ως Vallis Schrödinger και Vallis Planck, βρίσκονται μακριά από μια λεκάνη πρόσκρουσης γνωστή ως κρατήρας Schrödinger στη σεληνιακή μακρινή πλευρά κοντά στον νότιο πόλο. Ακόμη είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν μήκος 270 χιλιόμετρα και βάθος 2,7 χιλιόμετρα και μήκος 280 χιλιόμετρα και βάθος 3,5 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Για να έχουμε ως μέτρο σύγκρισης το Grand Canyon στη Γη έχει μήκος 446 χιλιόμετρα αλλά έχει μικρότερο βάθος στα 1,86 χιλιόμετρα. Οι αυλακώσεις αυτές μπορούν να σχηματιστούν όταν τεράστια κομμάτια υλικού εκτινάσσονται από ένα συμβάν πρόσκρουσης.
Σύμφωνα με νέα μελέτη των ερευνητών συνδύασαν φωτογραφίες της επιφάνειας της Σελήνης για να δημιουργήσουν χάρτες της κατεύθυνσης και της κατανομής της εκτοξευόμενης εκτίναξης που προέκυψε από την πρόσκρουση του κρατήρα αυτού. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να αντιστρέψουν την ίδια την πρόσκρουση. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η πρόσκρουση ήταν ασύμμετρη, με το μεγαλύτερο μέρος της εκτίναξης να κατανέμεται μακριά από τον σεληνιακό νότιο πόλο. Σύμφωνα με τους ερευνητές η ενέργεια πρόσκρουσης που απαιτείται για την παραγωγή αυτού του φαινομένου είναι περίπου 130 φορές η ενέργεια που περιέχεται σε ολόκληρο το παγκόσμιο απόθεμα πυρηνικών όπλων.
Τα εκπληκτικά αποτελέσματα του νέου πειραματικού εμβολίου για τον καρκίνο νεφρού
Η επερχόμενη σεληνιακή αποστολή Artemis III θα επισκεφθεί τη σεληνιακή μακρινή πλευρά, κοντά στον νότιο πόλο, αν και η ακριβής τοποθεσία προσγείωσης δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η πρόσκρουση του Σρέντινγκερ εκτιμάται ότι συνέβη πριν από 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Παρ όλα αυτά τα αποτελέσματα τους έχουν επιπτώσεις στη σεληνιακή εξερεύνηση. Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για το 2027.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.