Η αποστολή Gai της Εuropean Space Agency έχει χαρτογραφήσει με ακρίβεια τις θέσεις και τις ταχύτητες των αστέρων, μετρώντας περίπου ένα δισεκατομμύριο αστέρια. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένας τρισδιάστατος χάρτης του Γαλαξία μας που θα μπορούσε να δώσει σημαντικά επιστημονικά οφέλη τα επόμενα χρόνια. Η αποστολή Gaia βασίζεται στην αστρομετρία, τη μελέτη των θέσεων και των κινήσεων του ουράνιων σωμάτων.
Αυτή εντόπισε τυχαία και κάποιους πλανήτες, με μια νέα μελέτη πλέον να επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός από αυτού, ο οποίος αποτελεί μια σημαντική εξαίρεση στην επιστήμη των εξωπλανητών.
Η αποστολή Gaia, δεν είχε σχεδιαστεί για να είναι ανιχνευτής πλανητών, ωστόσο το έκανε. Δεδομένου ότι το διαστημικό σκάφος κατασκευάστηκε για να μετρά αστέρια, οι πλανήτες που βρήκε αφενός είναι μεγάλης μάζας και αφετέρου περιφέρονται γύρω από αστέρια χαμηλής μάζας. Αυτοί οι πλανήτες έλκουν τα αστέρια τους και το Gaia μπορεί να ανιχνεύσει τον τρόπο με τον οποίο τα αστέρια ταλαντεύονται. Ωστόσο, για την επιβεβαίωσή τους απαιτήθηκαν πρόσθετες παρατηρήσεις.
Αυτό είναι το νέο όπλο κατά του καρκίνου!
Τώρα όμως οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το NEID spectrograph του τηλεσκοπίου WIYN για να μετρήσουν αυτές τις αστρικές ταλαντώσεις. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται σε επιστημονική εργασία με τίτλο «Gaia-4b and 5b: Radial Velocity Confirmation of Gaia Astrometric Orbital Solutions Reveal a Massive Planet and a Brown Dwarf Orbiting Low-mass Stars στο Astronomical Journal Letter.
Οι ερευνητές εξέτασαν 28 ξεχωριστά αστρικά συστήματα στα οποία το Gaia εντόπισε υποψήφιους εξωπλανήτες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, 21 από τα συστήματα δεν έχουν συνοδούς. Ωστόσο, δύο από τα 21 είναι επιβεβαιωμένα: ο ένας είναι ένας εξωπλανήτης που τώρα ονομάζεται Gaia-4b και ο άλλος είναι ένας καφέ νάνος που ονομάζεται Gaia-5b.
Ο Gaia-4b είναι ένας εξωπλανήτης με μάζα περίπου 11,8 φορές τη μάζα του Δία. Ακολουθεί μια τροχιά 571 ημερών γύρω από ένα άστρο με μάζα 0,644 ηλιακών μαζών. Έχει τη τιμή να είναι ο πρώτος επιβεβαιωμένος εξωπλανήτης που βρέθηκε από το Gaia. Είναι επίσης ένας από τους πιο ογκώδεις πλανήτες που έχουν εντοπιστεί ποτέ σε τροχιά γύρω από ένα άστρο χαμηλής μάζας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.