Σύμφωνα με μια νέα μελέτη τα μεταθανάτια δείγματα εγκεφάλου που συλλέχθηκαν πέρυσι περιέχουν πολύ περισσότερα μικροπλαστικά από παρόμοια δειγματα που συλλέχθηκαν πριν από σχεδόν μια δεκαετία.
Η νέα αυτή έρευνα δείχνει ότι τα μικροσκοπικά συνθετικά σωματίδια συσσωρεύονται στα ζωτικά όργανα του ανθρώπου με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού παρατήρησαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτών των προβληματικών πετροχημικών υπολειμμάτων σε δείγματα εγκεφάλου παρά σε δείγματα νεφρών και συκωτιών. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή οι περιβαλλοντικές συγκεντρώσεις ανθρωπογενών μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σωματιδίων με βάση πολυμερή που κυμαίνονται από 500 μm σε διάμετρο έως 1 nm, έχουν αυξηθεί εκθετικά τον τελευταίο μισό αιώνα.
![μικροπλαστικά εγκέφαλος συγκέντρωση](https://techmaniacs.gr/wp-content/uploads/2025/02/Infographic-Microplastic-640x361.jpg)
Στη μελέτη των μικροπλαστικών εξετάστηκαν δείγματα ιστών από 52 ανθρώπινα σώματα που υποβλήθηκαν σε αυτοψία το 2016 και το 2024. Κάθε δείγμα που εξέτασαν περιείχε πλαστικά σωματίδια. Ενώ δείγματα από συκώτια και νεφρά είχαν παρόμοιες ποσότητες πλαστικού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δείγματα του εγκεφάλου είχαν έως και τριάντα φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις. Σε αυτό μπορεί να οφείλεται το γεγονός ότι το συκώτι και τα νεφρά βοηθούν στο φιλτράρισμα και τη διάσπαση των αποβλήτων στο σώμα, αυξάνοντας ενδεχομένως την επαφή τους με τα κυκλοφορούντα σωματίδια. Ο εγκέφαλός από την άλλη έχει επίσης πρόσθετη προστασία έναντι των ρύπων –τον φραγμό του αίματος στον εγκέφαλο– που θα έπρεπε να εμποδίζει τη διέλευση τέτοιου υλικού.
Ακόμη βρέθηκε μια σαφής αυξητική τάση με την πάροδο του χρόνου και οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η εκθετική αύξηση των περιβαλλοντικών συγκεντρώσεων μικροπλαστικών αντικατοπτρίζεται στο σώμα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεντρώσεις πλαστικών στους ιστούς που αναλύθηκαν δεν επηρεάστηκαν από την ηλικία, την εθνικότητα ή την αιτία θανάτου. Παρ όλα αυτά υπήρχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις πλαστικού στα δείγματα από άτομα με διαγνώσεις άνοιας από εκείνα που δεν είχαν.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.