Μια ελληνική ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια προηγμένη τεχνολογία στον τομέα της οπτικής κρυπτογράφησης που αναμένεται να έχει εφαρμογές σε πολλούς κλάδους. Με τη νέα αυτή τεχνολογία οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ συνδυάζουν ολογράμματα και τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν ένα απαραβίαστο σύστημα οπτικής κρυπτογράφησης.

Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια σε ψηφιακά νομίσματα, υγειονομική περίθαλψη και τις επικοινωνίες. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο οπτικό σύστημα που χρησιμοποιεί ολογράμματα για την κωδικοποίηση πληροφοριών, δημιουργώντας ένα απροσπέλαστο επίπεδο κρυπτογράφησης. Σύμφωνα με τους ερευνητές το νέο αυτό σύστημα επιτυγχάνει ένα εξαιρετικό επίπεδο κρυπτογράφησης χρησιμοποιώντας ένα νευρωνικό δίκτυο για τη δημιουργία του κλειδιού αποκρυπτογράφησης, το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μόνο από τον ιδιοκτήτη του συστήματος κρυπτογράφησης.

οπτική κρυπτογράφηση τεχνολογία κυβερνοασφάλεια

Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να ανακτήσει περίτεχνα κωδικοποιημένες πληροφορίες αποθηκευμένες ως ολόγραμμα. Ακόμη δείχνουν ότι τα εκπαιδευμένα νευρωνικά δίκτυα μπορούν να αποκωδικοποιήσουν επιτυχώς τις περίπλοκες χωρικές πληροφορίες στις κωδικοποιημένες εικόνες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν τα ολογράμματα χρησιμοποιούνται για την κωδικοποίηση μιας δέσμης λέιζερ, η δέσμη γίνεται εντελώς και τυχαία κωδικοποιημένη και ότι το αρχικό σχήμα της δέσμης δεν μπορεί να αναγνωριστεί ή να ανακτηθεί χρησιμοποιώντας φυσική ανάλυση ή υπολογισμό.

Τι πρέπει να κάνετε με το κινητό αν χάσετε τη κάρτα τράπεζας

Οι ερευνητές για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ υψηλής ισχύος που αλληλοεπιδρά με μια μικρή κυψελίδα γεμάτη με αιθανόλη. Η νέα αυτή μέθοδος εφαρμόστηκε για να κρυπτογραφήσουν και να αποκωδικοποιήσουν χιλιάδες χειρόγραφα ψηφία και άλλα σχήματα από καθιερωμένες βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται ως αναφορές για την αξιολόγηση συστημάτων ανάκτησης εικόνων. Το νευρωνικό δίκτυο βρέθηκε ότι θα μπορούσε να ανακτήσει με ακρίβεια τις κωδικοποιημένες εικόνες στο 90-95% των περιπτώσεων. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αναπτύξουν την τεχνολογία αυτή προσθέτοντας περισσότερα επίπεδα προστασίας όπως ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.