Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αρχαίο δάσος που διατηρείται κάτω από πάγο στο οροπέδιο Beartooth, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για το πώς τα θερμαινόμενα κλίματα θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τα αλπικά οικοσυστήματα.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PNAS αναλύει τα υπολείμματα ενός ώριμου πευκοδάσους που κάποτε ευδοκιμούσε σε υψόμετρο 10.000 ποδιών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου υψηλότερων θερμοκρασιών πριν από 6.000 χρόνια. Το δάσος αυτό καλύφθηκε από πάγο πριν από περίπου 5.500 χρόνια λόγω της αλλαγής της καλοκαιρινής ηλιακής ακτινοβολίας και της επακόλουθης ηφαιστειακής ψύξης.
Σε αντίθεση με τους παγετώνες, τα κομμάτια πάγου διατηρούν αποτιθέμενα υλικά όπως η γύρη, ο άνθρακας και τα μακροαπολιθώματα στα παγωμένα στρώματά τους. Οι συνθήκες αυτές επέτρεψαν στο δάσος να παραμείνει άθικτο έως ότου η πρόσφατη αύξηση της θερμοκρασίας προκάλεσε το λιώσιμο των πάγων, εκθέτοντας τα αρχαία υπολείμματα. Τα πιο μακροπρόθεσμα ρεκόρ για το κλίμα προέρχονται από τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.
Για να συνδυάσει την ιστορία του δάσους, η ομάδα των επιστημόνων εξέτασε πολλά στοιχεία του αλπικού οικοσυστήματος καθώς ανέλυσαν ισότοπα νερού και οργανικό υλικό και διατομές αρχαίου ξύλου για χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα. Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μέτριου και υγρού κλίματος, οι γραμμές των δέντρων μετατοπίστηκαν, επιτρέποντας στα δάση πεύκου από λευκό φλοιό να ευδοκιμήσουν για 500 χρόνια. Η μελέτη επισημαίνει ακόμη ότι καθώς το σημερινό κλίμα θερμαίνεται, οι γραμμές των δέντρων θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά, μετατρέποντας περιοχές της αλπικής τούνδρας σε δάσος.
Η ανησυχητική επίδραση των υπερ επεξεργασμένων τροφίμων στα παιδιά
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν βαθιές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και τους πόρους της περιοχής. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι αν τα δάση καταπατήσουν τις περιοχές της τούνδρας, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιών λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών. Η μελέτη τονίζει επίσης τη σημασία της κατανόησης των προηγούμενων οικολογικών αλλαγών για την προετοιμασία για μελλοντικές προκλήσεις.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.