Οι επιστήμονες αξιοποίησαν τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει από σεισμούς για να μελετήσουν τη σύνθεση του κατώτερου τμήματος του μανδύα της Γης κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Με τη μελέτη αυτή ανακάλυψαν κάτι πολύ περίεργο καθώς ανακάλυψαν ότι υπάρχουν ζώνες όπου τα σεισμικά κύματα κινούνται με διαφορετικούς τρόπους.
Αυτό υποδηλώνει ύπαρξη δομών που είναι πιο ψυχρές ή έχουν διαφορετική σύνθεση από τα γύρω λιωμένα πετρώματα. Δεν είναι σαφές ποιες είναι αυτές οι δομές καθώς αν βρίσκονταν οπουδήποτε αλλού, θα μπορούσαν να είναι τμήματα τεκτονικών πλακών που έχουν βυθιστεί σε μια ζώνη βύθισης. Αλλά ο Ειρηνικός είναι κάτι διαφορετικό και δεν πρέπει να υπάρχει υλικό καταβύθισης κάτω από αυτόν. Οι ερευνητές είναι ακόμη αβέβαιοι για το είδος του υλικού από το οποίο κατασκευάζονται αυτές οι βαθιές δομές ή τι σημαίνει αυτό για την εσωτερική δομή του πλανήτη.
Οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας ένα νέο μοντέλο υψηλής ανάλυσης μπορούν να δουν τέτοιες ανωμαλίες παντού στον μανδύα της Γης. Η παρουσία τόσων πολλών ψυχρών περιοχών στον μανδύα υποδηλώνει ότι ίσως σχηματίστηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και από διαφορετικές πηγές. Οι περιοχές αυτές πιστεύεται ότι έχουν επιβιώσει παρά τις μεταφορικές κινήσεις στον μανδύα, σχηματίζοντας ζώνες όπου συσσωρεύονται πετρώματα πλούσια σε σίδηρο.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποιεί μόνο μία ιδιότητα των κυμάτων, την ταχύτητά τους, για να υπολογίσει τις μετρήσεις της αλλά χρειάζεται να αξιολογήσει και τις διαφορετικές παραμέτρους υλικού που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις παρατηρούμενες ταχύτητες των διαφορετικών τύπων κυμάτων.
Η εργασία που περιγράφει αυτά τα ευρήματα δημοσιεύεται στο Scientific Reports.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.