Οι επιστήμονες έκαναν μια νέα ανακάλυψη σχετικά με ένα μυστηριώδες υβρίδιο αστεροειδούς-κομήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Το υβρίδιο αυτό με την ονομασία 2060 Chiron, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες αφού έμαθαν περισσότερα γι’ αυτό μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST).
Οι ειδικοί εξετάζοντας σχετικές εικόνες στο Διαστημικό Ινστιτούτο UCF Florida (FSI), ανακάλυψαν ότι η επιφάνεια του Chiron περιέχει χημικές ουσίες που προϋπήρχαν όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ανιχνεύσεις αυτές ενισχύουν την κατανόησή για την εσωτερική σύνθεση του Chiron και πώς αυτό το υλικό παράγει μοναδικές συμπεριφορές.
Το υβρίδιο αστεροειδή-κομήτη είναι ένας τύπος αντικειμένου γνωστό ως Κένταυρος, δηλαδή ένα διαστημικό αντικείμενο που περιφέρεται γύρω από τον ήλιο μεταξύ του Δία και του Ποσειδώνα. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες το 1977 και έχει ξεχωρίσει λόγω της μοναδικής του φύσης σε σύγκριση με τους αντίστοιχους του είδους. Η διαφορετικότητα του είναι ότι ανά περιόδους συμπεριφέρεται σαν κομήτης, έχει δακτυλίους υλικού γύρω του και πιθανώς ένα πεδίο συντριμμιών μικρής σκόνης ή βραχώδους υλικού το οποίο περιφέρεται γύρω του.
Η απροσδόκητη αλλαγή στη δομή αρχαίου μνημείου που προβληματίζει!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αστεροειδείς δεν έχουν αυτό το είδος δραστηριότητας επειδή δεν έχουν πάγο πάνω τους. Οι κομήτες, από την άλλη, παρουσιάζουν δραστηριότητα όπως οι κένταυροι, αλλά συνήθως παρατηρούνται πιο κοντά στον ήλιο. Η τελευταία ανακάλυψη είναι σημαντική για τους επιστήμονες καθώς θα μπορέσουν να το μελετήσουν σε κοντινότερες αποστάσεις και να μάθουν καλύτερα τις ποσότητες και τη φύση των πάγων και των οργανικών ουσιών του. Ακόμη, θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι εποχιακές διακυμάνσεις της ηλιοφάνειας μπορούν να επηρεάσει τη συμπεριφορά του.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.