Τι θα γινόταν αν οι κάμερες δεν θα μπορούσαν να καταγράψουν απλά βίντεο και φωτογραφίες, αλλά θα μπορούσαν να καταλάβουν και τι ακριβώς συμβαίνει; Αυτό πέτυχαν ερευνητές στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Virgina, που συνδύασαν την καταγραφή από κάμερες, με την τεχνητή νοημοσύνη. Έτσι, δημιούργησαν ένα σύστημα ανάλυσης βίντεο, με την ονομασία Semantic and Motion-Aware Spatiotemporal Transformer Network (SMAST). Με το νέο σύστημα έχουμε στην κυριολεξία τον Μεγάλο Αδερφό, αφού όχι μόνο καταγράφει τα πάντα, αλλά έχει και μεγάλη ακρίβεια στην ανίχνευση ανθρώπινων ενεργειών. Εννοείται πως όπως και στον Μεγάλο Αδερφό, έρχεται για να μας υποσχεθεί δημόσια ασφάλεια, όμως θα παρακολουθεί τους πάντες, θα αναγνωρίζει τι κάνουν ακριβώς και θέλει να ενσωματωθεί μέχρι και στην αυτόνομη πλοήγηση οχημάτων.
Το SMAST μπορεί να επεξεργάζεται όλα όσα βλέπει σε ένα βίντεο, με παραπάνω από ένα σκηνικά να συμβαίνουν ταυτόχρονα. Το σύστημα κλειδώνει πάνω σε άτομα και καταστάσεις ενδιαφέροντος και αναγνωρίζει τα πάντα, με έναν αλγόριθμο κωδικοποίησης θέσης 2D με επίγνωση της κίνησης. Έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να αναγνωρίσει και να ερμηνεύσει όλες τις ανθρώπινες ενέργειες, με μεγάλη ακρίβεια.
Το μοντέλο επιλεκτικής προσοχής καθοδηγεί το SMAST, ώστε να εστιάσει σε κρίσιμα στοιχεία, όπως ένα άτομο που κινείται, ένα αυτοκίνητο και τη συμπεριφορά του και άλλα, αγνοώντας όμως άσχετες λεπτομέρειες, ανάξιες περαιτέρω ελέγχου. Αυτό, προσφέρει στο SMAST την ικανότητα να αναγνωρίζει σκηνικά και να κατανοεί τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Παράλληλα, θα μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα και σύνθετες συμπεριφορές.
Η ομάδα πίσω από το SMAST, πιστεύει πως θα αναβαθμίσει την δημόσια ασφάλεια και θα μπορεί να εντοπίσει παραβατικές συμπεριφορές πριν αυτές συμβούν. Παράλληλα, θα βοηθάει και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ελέγχοντας τις κινήσεις τους και την συμπεριφορά τους, πριν, μετά και κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.
Το σύστημα θα μαθαίνει συνεχώς, ώστε να βελτιώνεται στην αναγνώριση των διάφορων συμπεριφορών μέσα από τα δεδομένα που καταγράφει. Θα μπορεί με αυτό τον τρόπο να προσαρμόζεται σε διάφορα περιβάλλοντα και να μπορεί να ανιχνεύσει παραβατικές και άλλες ενέργειες. Μιλάμε για μια από τις χειρότερες τεχνολογίες που μπορούσε κάποιος να σκεφτεί, που βάζει τέλος στην ιδιωτικότητα και την προσωπική ζωή. Όποιος έχει πρόσβαση σε ένα τέτοιο σύστημα, θα μπορεί να παρακολουθεί και να καταγράφει όχι μόνο τις πράξεις κάποιου, αλλά και να έχει μαζί ένα πλήρες ψυχολογικό προφίλ, με στατιστικά των συμπεριφορών του.
Έρχεται κάτι αντίστοιχο με τους πόντους των πολιτών, που είδαμε στην Κίνα, με ένα αντίστοιχο σύστημα. Ελπίζουμε πως όχι, αλλά πιστεύουμε πως ναι. Τόσο μεγάλα projects απαιτούν και ανάλογη χρηματοδότηση και δείχνουν πως κάποιος το σκέφτεται επιχειρηματικά…
Φυσικά, όλο αυτό πασπαλίζεται με ζάχαρη, όπως πως θα μας κάνει πιο ασφαλείς και πως θα μπορεί να προβλέψει ατυχήματα και παραβατικές δραστηριότητες.
Cosmote What’s UP: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες για όλους
«Αυτή η AI τεχνολογία ανοίγει πόρτες για την ανίχνευση δράσης σε πραγματικό χρόνο σε μερικά από τα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα», δήλωσε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Scott T. Acton. «Είναι το είδος της προόδου που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ατυχημάτων, στη βελτίωση της διάγνωσης και ακόμη και στη διάσωση ζωών».
«Ο κοινωνικός αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι τεράστιος», είπε ο Μάθιου Κόρμπαν, μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Acton που εργάζεται στο έργο. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε πώς αυτή η τεχνολογία AI μπορεί να μεταμορφώσει τις βιομηχανίες, καθιστώντας τα συστήματα που βασίζονται σε βίντεο πιο έξυπνα και ικανά για κατανόηση σε πραγματικό χρόνο».
Πάντως, προτιμώ τον κόσμο όπως είναι τώρα. Να έχουμε την ελευθερία μας και την ιδιωτικότητά μας και ας χάνουμε ένα μικρό ποσοστό από την ασφάλειά μας. Όπως είχε πει ο Βενιαμίν Φρανκλίνος:
«Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια»
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο IEEE Transactions on Pattern Analysis and Machine Intelligence.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.