Οι νευροεπιστήμονες του MIT κατάφεραν να δημιουργήσουν τον πιο λεπτομερή λειτουργικό χάρτη του εγκεφάλου μέχρι σήμερα, παρατηρώντας πώς αντιδρά ο εγκέφαλος του ανθρώπου όταν παρακολουθεί σκηνές διαφόρων ταινιών.
Η νέα αυτή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuron, εξέτασε τις σαρώσεις εγκεφάλου 176 νεαρών ενηλίκων, με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) ενώ αυτοί παρακολουθούσαν σύντομης διάρκειας σκηνές από διάφορες ταινίες. Οι ερευνητές αξιοποίησαν την τεχνική αυτή και εντόπισαν 24 διαφορετικά δίκτυα υπεύθυνα για διάφορες εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως η επεξεργασία προσώπων, ομιλίας, κίνησης και αλληλεπιδράσεων. Αυτό τους επέτρεψε να δημιουργήσουν τον πιο λεπτομερή λειτουργικό χάρτη του εγκεφάλου.
Με το τρόπο αυτό, οι ερευνητές κατάφεραν να μελετήσουν πως αντιδρούν οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ανάλογα με την πολυπλοκότητα μιας σκηνής. Αντίθετα, οι απλούστερες σκηνές ενεργοποίησαν πιο εξειδικευμένες περιοχές, όπως αυτές που εμπλέκονται στην κατανόηση της γλώσσας ή των οπτικών λεπτομερειών. Η μελέτη αυτή ξεχωρίζει από άλλες που έγιναν στο παρελθόν, καθώς σε αυτή έγινε χρήση φυσικών σεναρίων αντί του παραδοσιακού fMRI σε κατάσταση ηρεμίας.
Τι σημαίνουν τα γράμματα στις πινακίδες κυκλοφορίας – Αναλυτικός οδηγός
Ο επικεφαλής ερευνητής τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χαρτογραφεί δίκτυα εγκεφάλου κατά τη διάρκεια πραγματικών σεναρίων. Μελετώντας τα δίκτυα αυτά του εγκεφάλου, οι ερευνητές θα μπορούσαν να διερευνήσουν διαφορές μεταξύ ηλικιακών ομάδων, τύπων προσωπικότητας ή ατόμων με ψυχιατρικές ή αναπτυξιακές παθήσεις. Ακόμη, η έρευνα αυτή υπογραμμίζει την ιδιαίτερη ευελιξία του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.