Το Voyager 1 είχε βγει εκτός επικοινωνίας με τη Γη για ένα μήνα, λόγω διακοπής στο σύστημα επικοινωνίας με το σκάφος. Στα τέλη Οκτωβρίου, το Voyager 1 έκλεισε ξαφνικά έναν από τους ραδιοπομπούς του, κάτι που ανάγκασε την ομάδα πίσω στη Γη να βασιστεί σε μια εφεδρική μονάδα, με έναν πολύ πιο αδύναμο πομπό, που είχε να χρησιμοποιηθεί από το 1981.

Όμως, νωρίτερα αυτό το μήνα, η ομάδα της αποστολής κατάφερε να γυρίσει στον κύριο ραδιοπομπό του διαστημικού σκάφους, που ονομάζεται πομπός ζώνης X. Έτσι, ο βετεράνος των ανθρώπινων σκαφών, συνέχισε απρόσκοπτα τη δουλειά του, συλλέγοντας δεδομένα από τα τέσσερα επιστημονικά όργανα που διαθέτει ακόμα εν λειτουργία. Την ανακοίνωση της επιτυχούς σύνδεσης έκανε η NASA την περασμένη Τρίτη.

Η αποστολή του Voyager 1 ξεκίνησε το 1977 και έγινε το πρώτο σκάφος που πέρασε τα όρια του ηλιακού μας συστήματος, με το Voyager 2 να ακολουθεί λίγο αργότερα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάνω από 4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη και η επικοινωνία για την συντήρησή του γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Τον Οκτώβριο, η ομάδα του Voyager 1 ανακάλυψε το πρόβλημα στις επικοινωνίες, όταν το διαστημόπλοιο δεν ανταποκρίθηκε σε μια εντολή που του έδωσαν οι μηχανικοί. Αποδείχθηκε ότι το σύστημα προστασίας σφαλμάτων του διαστημικού σκάφους απενεργοποίησε τον πομπό ζώνης X, ο οποίος ανταποκρίνεται αυτόνομα σε ζητήματα που επηρεάζουν την αποστολή. Το κλείσιμο του πομπού έγινε αφού οι μηχανικοί ενεργοποίησαν έναν από τους θερμαντήρες του Voyager.

Το σύστημα προστασίας σφαλμάτων αισθάνθηκε ότι η ισχύς του συστήματος ήταν χαμηλή και με τη σειρά του απενεργοποίησε ένα μη απαραίτητο σύστημα. Αυτή τη στιγμή το Voyager 1 έχει κλείσει όλα τα συστήματά του, εκτός από τις επικοινωνίες και τέσσερα επιστημονικά όργανα που παίρνουν μετρήσεις από τον διαστρικό χώρο.  Χωρίς άλλη επιλογή, το σύστημα προστασίας σφαλμάτων απενεργοποίησε τον πομπό ζώνης X του διαστημικού σκάφους και αντί αυτού ενεργοποίησε τον πιο αδύναμο πομπό ζώνης S, ο οποίος καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Voyager 1 2
Η τροχιά των Voyagers.(Εικόνα: NASA)

Η επικοινωνία με το Voyager 1 είναι φυσικά κρίσιμη και η ομάδα παραμετροποιήσει τις ρυθμίσεις του σκάφους για να ενεργοποιήσει ξανά τον πομπό της ζώνης Χ. Αυτή τη στιγμή η NASA εκτελεί τις απαραίτητες διεργασίες για να επανέλθει το Voyager 1 στην κανονική του κατάσταση. Αυτές οι διεργασίες περιλαμβάνουν την επαναφορά του συστήματος που συγχρονίζει τους τρεις υπολογιστές που διαθέτει το Voyager 1.

Τα δύο Voyager έχουν μείνει με πολύ λίγη ενέργεια, καθώς ταξιδεύουν για πάνω από 47 χρόνια στο διάστημα.  Τα διαστημόπλοια τροφοδοτούνται από θερμότητα από αποσυντιθέμενο πλουτώνιο, το οποίο μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Κάθε χρόνο, το γερασμένο διαστημόπλοιο χάνει περίπου 4 watt ισχύος. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ισχύ του διαστημικού σκάφους, η ομάδα της αποστολής έχει απενεργοποιήσει όλα τα συστήματα που δεν είναι απαραίτητα για να διατηρήσουν τα σκάφη λειτουργικά στο διάστημα.

Ο θρυλικός Χρυσός Δίσκος του Voyager (εικόνα)

Όλα αυτά τα χρόνια, η ομάδα πίσω από τα σκάφη έχει βρει τρομερά δημιουργικούς τρόπους για να κάνει τα δύο σκάφη να συνεχίσουν να πλέουν στο διάστημα και να μας στέλνουν πολύτιμα δεδομένα. Πρόσφατα, η ομάδα έκανε αλλαγή στους προωθητήρες του Voyager 1, ενεργοποιώντας ένα άλλο σετ, που λειτουργεί πλέον καλύτερα. Οι παλιοί προωθητήρες είχαν φράξει με διοξείδιο του πυριτίου, από την χρήση όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα, η αλλαγή έγινε, διατηρώντας την ενέργεια του σκάφους άθικτη. Γενικά, οι άνθρωποι πίσω από τα θρυλικά σκάφη, είναι θρύλοι και οι ίδιοι!

Το Voyager 1 είναι το αγαπημένο σκάφος της ανθρωπότητας, καθώς μας έχει δώσει απίστευτα δεδομένα και φωτογραφίες από το ηλιακό μας σύστημα και ήταν το πρώτο σκάφος που φωτογράφησε άλλον πλανήτη από τόσο κοντά. το Voyager 1 πέρασε πολύ κοντά από τον Δία, τον Κρίνο και τα φεγγάρια τους, όπου τράβηξε συγκλονιστικές φωτογραφίες.

Το διαστρικό διάστημα όμως είναι σκληρός χώρος για ένα σκάφος με τόσο μεγάλη ηλικία και τα σφάλματα που προκύπτουν, διορθώνονται αρκετά δύσκολα. Κάθε εντολή που στέλνουμε στο σκάφος, χρειάζεται 23 ώρες για να φτάσει σε αυτό και άλλο τόσο χρειάζεται η απάντηση που θα στείλει σε εμάς. Όπως καταλαβαίνετε, η ομάδα πίσω από τα θρυλικά σκάφη, είναι ήρωες που τα έχουν κρατήσει ζωντανά για τόσα χρόνια!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.