Ο πλανήτης Γη έχει μια ιστορία που εκτείνεται σε 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρόνου επικρατούσε η μονοκύτταρη ζωή, αλλά πριν από περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια, όλα άλλαξαν, μετά από ένα περιστατικό που είναι γνωστό ως έκρηξη της Κάμβριας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εμφανίστηκε μια τεράστια ποικιλία μορφών ζωής. Με βάση τα διατηρημένα απολιθώματα, μπορούμε να βρούμε ίχνη από διαφορετικές ομάδες ζώων που τελικά εξελίχθηκαν στα ζωικά είδη που βλέπουμε γύρω μας σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Πριν από την Κάμβρια, οι περισσότεροι οργανισμοί ήταν απλοί και μικροσκοπικοί, αλλά στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν, καθώς οι ωκεανοί γέμισαν με ποικιλία πλασμάτων, όπως τα πρώτα ζώα με περίπλοκες δομές σώματος. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν τι οδήγησε σε αυτή την έκρηξη ζωής και πιστεύουν ότι σε αυτό βοήθησε μια σειρά διαφορετικών παραγόντων.

Γη απολιθώματα Καμβρία Κάνυον

Μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού (UNM) έρχεται να προσθέσει νέες ιδέες για το πολύ σημαντικό αυτό γεγονός στην ιστορία της Γης. Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, “το Tonto Group of Grand Canyon διαθέτει έναν σύνολο από ιζηματογενή στρώματα και απολιθώματα που εξιστορούν την έκρηξη της Κάμβριας, όταν τα πρώτα ζώα με σκληρά κοχύλια πολλαπλασιάστηκαν γρήγορα και η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε για να τυλίξει ηπείρους με αναδυόμενη θαλάσσια ζωή”.

Η μελέτη βασίζεται στο κλασικό μοντέλο του Eddy McKee για την εξάπλωση των θαλασσών στις ηπείρους, το οποίο αναπτύχθηκε πριν από 50 χρόνια με βάση τους ίδιους βράχους. Το μοντέλο του McKee, που διδάσκεται σε φοιτητές γεωλογίας σε όλο τον κόσμο, προτείνει μια σταδιακή εμβάθυνση και αργές μετατοπίσεις σε ιζηματογενή περιβάλλοντα. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές της νέας μελέτης, το νέο μοντέλο για την εναπόθεση του Tonto group είναι πολύ πιο διαφοροποιημένο.

Η νέα αυτή μελέτη εφάρμοσε προηγμένες τεχνικές με τις οποίες παρείχε νέα γνώση για τον ρυθμό με τον οποίο συνέβη η καθίζηση των βράχων και προσέφερε υποδείξεις για το πώς τα θαλάσσια είδη όπως οι τριλοβίτες και άλλα πρώιμα ζώα διαφοροποιήθηκαν γρήγορα. Οι μέθοδοι χρονολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη περιλαμβάνουν την εξαγωγή εκατοντάδων κρυστάλλων ζιρκονίου μεγέθους άμμου από ένα δείγμα ιζηματογενούς πετρώματος. Το νέο μοντέλο της ομάδας, σε σύγκριση με το μοντέλο του McKee, παρέχει βασικές μεθόδους που μπορούν να επιτρέψουν σε μαθητές και ερευνητές να κατανοήσουν την έκρηξη της Κάμβριας σε βαθύτερο επίπεδο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό GSA Today.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.