Ένα απολίθωμα ενενήντα εκατομμυρίων ετών θα μπορούσε να αλλάξει οριστικά όλα όσα γνωρίζουμε για την ιστορία της Ανταρκτικής. Όταν αναφερόμαστε στην Ανταρκτική ή στο Νότιο Πόλο συνήθως το μυαλό μας πάει στο πολύ έντονο κρύο και στους πιγκουίνους.

Δεν θα φανταζόμασταν ποτέ ότι σε αυτή τη περιοχή του πλανήτη θα μπορούσαν να υπάρχουν τροπικά δάση και πλούσια βλάστηση. Το επιχείρημα ότι η Ανταρκτική φιλοξενεί κάτι περισσότερο από χιόνι και πάγο δεν είναι κάτι ιδιαίτερα νέο. Πράγματι, υπάρχουν νέα στοιχεία στην επιστημονική κοινότητα, τα οποία υποδηλώνουν ότι η άγονη αυτή γη δεν ήταν πάντα εντελώς παγωμένη. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την υποστήριξη αυτής της θεωρίας προέρχονται από επιστήμονες στη Γερμανία, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν την παρουσία κεχριμπαριού στη δυτική πλευρά της ηπείρου.

Ανταρκτική απολίθωμα ιστορία
Το κεχριμπάρι που ανακαλύφθηκε στην ήπειρο (Ινστιτούτο Alfred Wegener)

Η ανακάλυψη αυτή θα δώσει μια πολύ σημαντική βοήθεια στην αποκωδικοποίηση του παρελθόντος της Ανταρκτικής. Το κεχριμπάρι σχηματίζεται από ρητίνη, η οποία βρίσκεται στο φλοιό δέντρων, ο οποίος έκτοτε έχει απολιθωθεί και σκληρυνθεί για περισσότερα από 40.000 χρόνια. Ο Johann Klages, επικεφαλής της μελέτης και θαλάσσιος γεωλόγος στο Ινστιτούτο Alfred Wegener ανέφερε ότι «Ήταν πολύ συναρπαστικό να συνειδητοποιήσω ότι, σε κάποιο σημείο της ιστορίας τους, και οι επτά ήπειροι είχαν κλιματικές συνθήκες που επέτρεπαν στα δέντρα που παράγουν ρητίνη να επιβιώσουν».

Νέο επαναστατικό τεστ βοηθά στην διάγνωση όλων των λοιμώξεων!

Η ύπαρξη κεχριμπαριού στην ήπειρο αυτή επιβεβαιώνει ότι κάποτε υπήρχε ένα βαλτώδες και εύκρατο τροπικό δάσος σε αυτήν την τοποθεσία. Το κεχριμπάρι, μάλιστα, δεν είναι τη μόνη απόδειξη ζωής στην ήπειρο, καθώς προηγούμενες ανακαλύψεις από επιστήμονες περιλαμβάνουν απολιθώματα ριζών, γύρης και σπορίων. Η ηλικία των 90 εκατομμυρίων ετών σημαίνει ότι πιθανότατα υπήρχαν δέντρα κατά τη διάρκεια της κρητιδικής περιόδου. Ειδικότερα, η κρητιδική περίοδος ήταν μια εποχή όπου η Γη ήταν πολύ θερμότερη από ό,τι είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.