Μια επιστήμονας κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον κακρίνο του μαστού κάνοντας ένεση στον όγκο με ιούς που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο, ανοίγοντας μια μεγάλη συζήτηση για την ηθική του αυτοπειραματισμού.
Η Beata Halassy ανακάλυψε το 2020, σε ηλικία 49 ετών, ότι είχε καρκίνο του μαστού στο σημείο μιας προηγούμενης μαστεκτομής. Ήταν η δεύτερη υποτροπή από τότε που της είχε αφαιρεθεί ο αριστερός της μαστός και δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλη μια δόση χημειοθεραπείας. Η Halassy, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, μελέτησε τη βιβλιογραφία και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της με μια μη αποδεδειγμένη θεραπεία.
Cosmote TV: Εντελώς δωρεάν το premium ANT1+ για 12 μήνες στους συνδρομητές της
Η ίδια διαχειρίστηκε μόνη της μια θεραπεία που ονομάζεται ογκολυτική ιοθεραπεία (OVT) για να βοηθήσει στο να ξεπεραστεί ο καρκίνος σταδίου 3 από τον οποίο έπασχε. Εδώ και τέσσερα χρόνια είναι απαλλαγμένη από αυτόν. Με την επιλογή της να προβεί στη δημιουργία της δικής της θεραπεία, η Halassy εντάσσεται σε μια μακρά σειρά επιστημόνων που έχουν συμμετάσχει σε αυτή την στιγματισμένη και ηθικά επιβαρυμένη πρακτική.
Η OVT είναι ένας αναδυόμενος τομέας της θεραπείας του καρκίνου που χρησιμοποιεί ιούς για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα και να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να τα καταπολεμήσει. Οι περισσότερες κλινικές δοκιμές OVT μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί σε προχωρημένο στάδιο, σε μεταστατικό καρκίνο, αλλά τα τελευταία χρόνια κατευθύνονται προς ασθένειες σε προηγούμενα στάδια.
Η ίδια τονίζει ότι δεν είναι ειδικός στην OVT αλλά η εμπειρία της στην καλλιέργεια ιών στο εργαστήριο ττην έδωσε την αυτοπεποίθηση να δημιουργήσει το δικό της μέτρο αντιμετώπισης. Επέλεξε να στοχεύσει τον όγκο της με δύο διαφορετικούς ιούς διαδοχικά, έναν ιό ιλαράς και στη συνέχεια έναν ιό φυσαλιδώδους στοματίτιδας (VSV). Και τα δύο παθογόνα είναι γνωστό ότι μολύνουν τον τύπο κυττάρου από τον οποίο προήλθε ο όγκος της και έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές OVT.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.