Στις πρόσφατες δεκαετίες οι ατμοσφαιρικοί ποταμοί που μεταφέρουν υδρατμούς πάνω από την επιφάνεια της Γης έχουν αλλάξει θέση, επηρεάζοντας τα καιρικά φαινόμενα και τις βροχοπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι επιστήμονες ότι οι ατμοσφαιρικοί ποταμοί και στα δυο ημισφαίρια έχουν μετακινηθεί κατά περίπου περίπου 6° έως 10° πιο κοντά στους πόλους τα τελευταία 40 χρόνια.

Δες δωρεάν σε ποιο δίκτυο ανήκει ένας οποιοσδήποτε αριθμός κινητού και σταθερού

Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές που επηρεάζονται από τους ατμοσφαιρικούς ποταμούς βρίσκονται πιο βόρεια στο βόρειο ημισφαίριο και πιο νότια στο νότιο ημισφαίριο από ό,τι ήταν παλαιότερα. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι μια βασική αιτία της μετατόπισης είναι η ψύξη στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, αν και σημειώνουν ότι η αλυσίδα των γεγονότων μένει να διερευνηθεί πλήρως.

Τα ατμοσφαιρικά ποτάμια είναι ρέοντα ρεύματα υδρατμών στη γήινη ατμόσφαιρα με σημαντικές επιπτώσεις στα επίπεδα βροχής και χιονιού. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο «Pineapple Express», ένας ισχυρός ατμοσφαιρικός ποταμός που μεταφέρει υγρασία από τον τροπικό Ειρηνικό γύρω από τη Χαβάη προς τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά. Όταν αυτή η λωρίδα ζεστού, υγρού αέρα φτάνει στη δυτική ακτή, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βροχοπτώσεις στην Καλιφόρνια, καθώς και στο Όρεγκον, την Ουάσινγκτον και τη Βρετανική Κολομβία.

Πάνω από το 50% της βροχής και του χιονιού στη δυτική ακτή των ΗΠΑ προέρχονται από τα ατμοσφαιρικά ποτάμια. Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι πρόσφατες μετατοπίσεις των ατμοσφαιρικών ποταμών προς τους πόλους θα μπορούσαν να έχουν βαθιά επίδραση στα καιρικά συστήματα του κόσμου τα επόμενα χρόνια.

Η αναλυτική έρευνα είναι διαθέσιμη στον εν λόγω σύνδεσμο

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.