Επιστήμονες εφηύραν μια πρωτοποριακή μπαταρία, που κατασκευάζεται από νερό και πηλό και οι επιστήμονες πίσω από το εγχείρημα πιστεύουν πως είναι άριστη επιλογή για τις αποστολές στον Άρη. Η μπαταρία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς καταργεί πολλά από τα παραδοσιακά υλικά που βρίσκουμε στις μπαταρίες και βασίζεται σε υλικά που θα μπορούσαν εύκολα να βρεθούν στον Άρη.

Συνήθως, οι μπαταρίες σχηματίζονται χρησιμοποιώντας μέταλλο για τα ηλεκτρόδια και ένα διάλυμα άλατος λιθίου, το οποίο τοποθετείται γύρω από τα δύο ηλεκτρόδια – με ένα αρνητικό και ένα θετικό φορτίο. Ωστόσο, αυτή η νέα μπαταρία σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας δύο ηλεκτρόδια από γραφένιο, τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε διάλυμα νερού και αργίλου.

Η διαφορά στην νέα μπαταρία είναι στον τρόπο κατασκευής της. Τα στρώματα του πηλού είναι γεμάτα από μικροσκοπικά κανάλια, που οι ερευνητές λένε πως έχουν πάχος μόλις ένα νανόμετρο. Όταν αυτά τα κανάλια γεμίζουν με καθαρό νερό, το υγρό συμπεριφέρεται εντυπωσιακά καλά.

μπαταρία νερό
Τοπίο του Άρη που καταγράφηκε από το rover Pathfinder. Ο πηλός που βρέθηκε στον Άρη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία βιώσιμων μπαταριών για χρήση από τους αστροναύτες. Πηγή εικόνας: NASA/JPL

Ο λόγος που αυτό λειτουργεί είναι επειδή το νερό είναι τόσο περιορισμένο που ουσιαστικά γίνεται ένα «εργαζόμενο ρευστό», επιτρέποντας τη δημιουργία διαχωρισμού μεταξύ των αντίθετων φορτίων καθώς τα σωματίδια κινούνται μεταξύ των δύο ηλεκτροδίων. Αυτό είναι που επιτρέπει στην μπαταρία να αποθηκεύει πραγματικά ενέργεια.

Η εν λόγω μπαταρία είναι σε θέσει να παράγει μέχρι και 1.6 volt ενέργειας και αντέχει μέχρι και 60.000 φορτίσεις  και αποφορτίσεις, χωρίς να χάσει την απόδοσή της. Αυτό είναι τρομερά εντυπωσιακό, ιδιαίτερα όταν σκεφτούμε πως πρόκειται για μια μπαταρία κατασκευασμένη από νερό και πηλό.

Ιερά Σινδόνη: Επιστήμονες αποδεικνύουν πως είναι ψεύτικη

Οι ερευνητές λένε ότι έκαναν το σχέδιο όσο το δυνατόν απλούστερο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν ευρύτερα – ίσως ακόμη και πέρα ​​από τη Γη, σε μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη . Η ομάδα έχει ήδη κάνει μια ανάλυση των τύπων αργίλου που πιστεύεται ότι υπάρχουν στον Άρη και βρήκε κάποιες βιώσιμες επιλογές που θα λειτουργούσαν με το σχέδιο.

Όλες οι λεπτομέρειες και η μελέτη για την νέα μπαταρία δημοσιεύθηκαν στο arXiv.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.