Ένας τρόπος με τον οποίο ζώα όπως οι αρκούδες αντιμετωπίζουν την έλλειψη τροφής, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι να πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Αυτό τους επιτρέπει να διατηρούν την ενέργειά τους επιβραδύνοντας τον καρδιακό τους ρυθμό, ακόμα και ρίχνοντας τη θερμοκρασία του σώματός τους σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο πέντε βαθμούς Κελσίου. Αλλά αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν το αίμα του ζώου μπορεί να συνεχίσει να ρέει χωρίς προβλήματα, παρέχοντας οξυγόνο στο σώμα του. Αν μπορούσαμε να ξεκλειδώσουμε αυτή τη διαδικασία, θα μπορούσε, επίσης, να είναι δυνατή και η ανθρώπινη αδρανοποίηση.
Χάρη στη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PNAS, οι επιστήμονες φαίνεται να έχουν επιτέλους σημειώσει κάποια πρόοδο στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της αδρανοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι έχουν ανακαλύψει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς αλλάζουν συγκεκριμένα κύτταρα του αίματος για να επιτρέψουν την αποτελεσματική αδρανοποίηση, διατηρώντας παράλληλα το αίμα να ρέει αποτελεσματικά. Η αποκάλυψη έρχεται χάρη σε πειράματα που εξέτασαν τα ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα ερυθρά αιμοσφαίρια που ελήφθησαν από αιγυπτιακές νυχτερίδες και κοινές νυχτερίδες. Οι τελευταίες είναι γνωστές για τη χειμερία νάρκη, ενώ οι αιγυπτιακές νυχτερίδες δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν πώς αλλάζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια καθώς ψύχουν το αίμα, για να δουν εάν τα ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια θα επέτρεπαν τη χειμερία νάρκη. Διαπίστωσαν ότι κατά την ψύξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των δύο, τα κύτταρα έγιναν λιγότερο ελαστικά και πιο παχύρρευστα καθώς η θερμοκρασία έπεσε από 37 βαθμούς Κελσίου σε 23 βαθμούς Κελσίου και στα τρία δείγματα.
Ωστόσο, όταν τα έψυξαν περαιτέρω στους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα κύτταρα που ελήφθησαν και από τις δύο νυχτερίδες συνέχισαν τη μεταμόρφωση, τα ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν το έκαναν. Παρόλο που οι αιγυπτιακές νυχτερίδες δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, τα ερυθρά αιμοσφαίρια τους ήταν σε θέση να μεταμορφωθούν αργά για να προσαρμοστούν στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, επιτρέποντας στο αίμα να συνεχίσει να λειτουργεί όπως χρειάζεται για να τα κρατήσει ζωντανά.
Η ελπίδα, λοιπόν, είναι ότι ίσως οι επιστήμονες θα μπορούσαν να βρουν κάποιο είδος φαρμάκου ή κοκτέιλ φαρμάκων που θα μπορούσε να παρακινήσει τα ανθρώπινα αιμοσφαίρια να κάνουν κάτι παρόμοιο, κάνοντας τα δηλαδή να επιτρέψουν την ανθρώπινη χειμερία νάρκη. Αυτό θα ήταν εξαιρετικό για την επιβράδυνση του μεταβολισμού των ασθενών που μπορεί να χρειάζονται μεγάλες μεταμοσχεύσεις οργάνων, χειρουργικές επεμβάσεις εγκεφάλου ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρωθούν.
Κατασκευάζεται η μεγαλύτερη γέφυρα στην Ελλάδα – Που βρίσκεται
Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον ακόμη έξι μήνες ακόμη, για την αποστολή ανθρώπων στον Άρη, τα διαστημικά ταξίδια που περιλαμβάνουν ανθρώπους θα μπορούσαν να ωφεληθούν σημαντικά από την ανάπτυξη ενός τύπου συστήματος αδρανοποίησης.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Καλημέρα!
Σχετικά με την αδρανοποίηση ορισμένων πτηνών, ζώων κλπ. της λειτουργίας των κυττάρων τους για να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες, γιά επιβίωση, που τους έχει χαρίσει ο Θεός μας ή η φύση, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, θα έλεγα ότι:
Για να έχουν καλύτερα και θετικά ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ οι Επιστήμωνες όλων των επιστημών θα πρέπει ΠΡΩΤΑ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΑΜΑΣΕΙ ΤΟ #ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ# ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ, ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.
Με εκτίμηση
Χρήστος Μωλές