Η DJI είναι η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής drones στον κόσμο και προχώρησε σε μήνυση εναντίων του Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, που κατηγόρησε την εταιρία πως τα drones της μπορούν να θεωρηθούν εργαλείο παρακολούθησης της κινεζικής κυβέρνησης. Η μήνυση έχει σαν στόχο τη διαγραφή της DJI από των κατάλογο των «Κινεζικών Στρατιωτικών Εταιρειών», αφού, όπως υποστηρίζει, δεν έχει καμία σχέση με τις κινέζικες αρχές και αυτός ο χαρακτηρισμός της προκαλεί προβλήματα.

Από τότε που η DJI προστέθηκε σε αυτή τη λίστα το 2022, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι «έχασε επιχειρηματικές συμφωνίες, στιγματίστηκε ως απειλή για την εθνική ασφάλεια και της απαγορεύτηκε να συνάπτει συμβάσεις με πολλές ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες». Παράλληλα ισχυρίζεται πως οι υπάλληλοί της υποφέρουν από έναν διάχυτο στιγματισμό και «παρενοχλούνται και προσβάλλονται επανειλημμένα σε δημόσιους χώρους».

Στην μήνυση η εταιρία ισχυρίζεται πως το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει δώσει καμία απόδειξη για τον χαρακτηρισμό της DJI ως Κινέζικη Στρατιωτική Εταιρία, έως ότου η DJI απείλησε με μήνυση αυτόν τον Σεπτέμβριο και ισχυρίζεται ότι όταν το Υπουργείο Άμυνας έδωσε τελικά το σκεπτικό του, ήταν γεμάτο λάθη.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ακολουθεί την στρατηγική όλης της Κυβέρνησης, που εδώ και χρόνια με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας, βλέπει παντού δάκτυλους της κινεζικής κυβέρνησης σε εταιρίες που έχουν πετύχει. Στην συνέχεια προσπαθεί να περιορίσει και να ελέγξει αυτές τις εταιρίες, όπως έκανε και με το TikTok και φυσικά την Huawei. Στην περίπτωση της DJI, ζητήθηκε από τον στρατό των ΗΠΑ να σταματήσει την χρήση drones της DJI από το 2027, ενώ το 2019 απαγορεύτηκε και η χρήση του υπάρχοντος στόλου drones της DJI.

DJI ΗΠΑ

Το 2020, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έβαλε την DJI στην Entity List, απαγορεύοντας στις αμερικάνικες εταιρίες να εξάγουν τεχνολογίες στην εταιρία, με το πρόσχημα πως «επιτρέπει ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα μέσω καταχρηστικής γενετικής συλλογής και ανάλυσης ή παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας».

Το 2021, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έβαλε την DJI στην Non-SDN Chinese Military Industrial Complex Companies, αναφέροντας πως παράσχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην κινεζική κυβέρνηση, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί Ουιγιούρους, υποδηλώνοντας πως η DJI ήταν ο λόγος που οδήγησε στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην μειονότητα.

Μάλιστα, την περασμένη βδομάδα, τα τελωνεία των ΗΠΑ μπλοκάρουν τα drones των ΗΠΑ από την είσοδο στη χώρα, αναφέροντας μόνο πως αυτό γίνεται για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων, σαν δικαιολογία. Ξαφνικά οι ΗΠΑ ενδιαφέρθηκαν για μια μειονότητα…

Όλη κυριολεκτικά η Cosmote έχει απεριόριστα data για 3 ημέρες

Η DJI έχει ισχυριστεί επανειλημμένα πως δεν ανήκει ούτε ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση και πως δεν έχει καμία σχέση με την μεταχείριση των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ. Η εταιρία λέει το απλό, πως πουλάει drones που μπορούν να χρησιμοποιούν για διάφορους σκοπούς, ενώ ο έλεγχος της χρήσης δεν είναι δική της ευθύνη. Πρακτικά είναι το ίδιο με την πώληση μαχαιριών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δεκάδες καλές πράξεις, αλλά και για κακές.

Και εδώ έχουμε μια ακόμα επανάληψη της ιστορίας με την Huawei. Χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημιουργεί προβλήματα σε εταιρίες απλά επειδή είναι από την Κίνα, με τον φόβο πως οι συσκευές τους παρακολουθούν όλο τον κόσμο για την κυβέρνηση της Κίνας. Αυτό είναι κάτι που αποδεδειγμένα έχει κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο παρελθόν και μάλλον εδώ κολλάει άριστα το όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.