Ερευνητές βρήκαν μια ασυνήθιστη συμβουλή για τους περιπατητές που θέλουν να κάψουν περισσότερες θερμίδες καθώς τους συμβουλεύουν αντί να επιταχύνουν σταθερά, από την αρχή μέχρι το τέλος της άσκησης, να κάνουν σύντομες στάσεις ανάπαυσης. Η συμβουλή προέκυψε από μια μελέτη εθελοντών που υποβλήθηκαν σε ελέγχους για να μετρήσουν τις απαιτήσεις σε οξυγόνο και ενέργεια σε σύντομες βόλτες σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες βόλτες.

Οι δοκιμές στους συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών σε περιόδους διάρκειας 10 έως 30 δευτερολέπτων απαιτούσε 20 έως 60% περισσότερο οξυγόνο από το να καλύψει την ίδια απόσταση με συνεχή αδιάλειπτη κίνηση. Ο Francesco Luciano, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και πρώτος συγγραφέας της μελέτης δήλωσε ότι «Όταν περπατάμε για μικρότερες περιόδους, καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια και καταναλώνουμε περισσότερο οξυγόνο για να διανύσουμε την ίδια απόσταση».

Για να μάθουν περισσότερα για τις ενεργειακές ανάγκες για διαφορετικούς περιπάτους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν 10 υγιείς εθελοντές που παρακολουθήθηκαν καθώς ασκούνταν σε μια σκάλα και σε ένα διάδρομο. Οι ασκήσεις κάλυψαν τρεις διαφορετικές ταχύτητες με περιόδους διάρκειας από 10 δευτερόλεπτα έως τέσσερα λεπτά. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο οξυγόνο κατανάλωνε κάθε άτομο και υπολόγισαν τις αντίστοιχες μεταβολικές απαιτήσεις. Διαπίστωσαν ότι χρειαζόταν περισσότερη ενέργεια στην αρχή κάθε βόλτας, για να ξεκινήσουν και να ζεστάνουν το σώμα, παρά αργότερα στην άσκηση, όταν το σώμα κινούνταν ήδη και δούλευε πιο αποτελεσματικά. Οι μετρήσεις των συμμετεχόντων στις ασκήσεις αποκάλυψαν επίσης ότι στα πρώτα στάδια του περπατήματος, οι άνθρωποι είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στη μετατροπή του οξυγόνου και της ενέργειας σε αποτελεσματική κίνηση, αλλά αυτό βελτιώνεται καθώς κινούνται περισσότερο.

Τα referbished smartphones της Apple αποκτούν μια ιδιαίτερη δυναμική!

Η εργασία ενισχύει τη γνώση των πλεονεκτημάτων για την υγεία των σύντομων περιπάτων ιδιαίτερα για άτομα που είναι σε μεγάλο βαθμό καθιστική ζωή. Πέρα όμως από τις επιπτώσεις για τα υγιή άτομα, η εργασία θα βοηθήσει στον σχεδιασμό προγραμμάτων αποκατάστασης και συμβουλές άσκησης για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, όπως τα άτομα με παχυσαρκία και τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.