Όλοι μας πριν κοιμηθούμε, χαζεύουμε λίγο στο κινητό μας στο κρεββάτι για να μας πάρει ο ύπνος. Ή τουλάχιστον αυτό λέμε στον εαυτό μας για να δικαιολογηθούμε. Πρόκειται για μια συνήθεια που δεν κάνει καλό στην ποιότητα του ύπνου μας και καλό είναι να επεξαρτηθούμε από αυτή.

Τώρα, έρχεται μια έρευνα που διεξήχθη με τη βοήθεια του MattersNextDay, η οποία βασίζεται σε απαντήσει που έδωσαν ενήλικές σχετικά με τις συνήθειες πριν από τον ύπνο και πως συνδέονται με τα smartphones και τα smartwatches.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 50 εκατομμύρια Βρετανοί παραδέχθηκαν πως κοιμούνται με το τηλέφωνό τους, καθώς το 74 τοις εκατό των συμμετεχόντων σε μια μελέτη του YouGov παραδέχθηκαν ότι δεν μπορούν να το αφήσουν.

Το μπλε φως όμως που εκπέμπεται από την οθόνη του τηλεφώνου, ξεγελάει τον εγκέφαλό μας πως είναι ακόμα μέρα και δίνει εντολή στο σώμα να ξυπνήσει. Για αυτό όσο χρησιμοποιούμε το κινητό μας, δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε το βράδυ. Αυτό όμως είναι ίσως το λιγότερο από τα προβλήματα που προκαλεί.

κινητό κρεββάτι

Ο μέσος άνθρωπος αγγίζει το τηλέφωνό του περισσότερες από 2600 φορές την ημέρα, κάτι που κάνει τις συσκευές τρομερά ανθυγιεινές, αφού οι περισσότερες από αυτές τις φορές δεν είναι με πλυμένα χέρια. Τα κουμπιά στο smartphone σας θα μπορούσαν να περιέχουν δέκα φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Η μελέτη του MattressNextDay αναφέρει πως το 51% των ανθρώπων, δεν καθαρίζουν ποτέ το τηλέφωνό τους, κάτι που ευνοεί την εξάπλωση και την αναπαραγωγή των βακτηρίων. Για αυτό το λόγο τα smartphones μας είναι πηγή βακτηρίων,

Μέχρι τώρα οι περισσότεροι πίστευαν πως το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο, όμως τα τηλέφωνα και τα κλειδιά μας κερδίζουν στη βρωμιά και με τεράστια διαφορά.

Ο πιο κοινός τύπος βακτηρίων που βρίσκεται σε καθημερινές τεχνολογικές συσκευές ονομάζεται Pseudomonas aeruginosa και είναι ιδιαίτερα κακός για όσους έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας ερεθισμό του δέρματος ή διαταραχές ύπνου σε όσους επιλέγουν να κοιμούνται με τα τηλέφωνά τους.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως το εν λόγω βακτήριο βρίσκεται συχνά σε περιττώματα κατσαρίδων, που σημαίνει πως το κινητό μας όταν είναι γεμάτο αυτά τα βακτήρια, είναι το ίδιο επιβλαβές όσο τα κόπρανα των κατσαρίδων, όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα στα χέρια και το πρόσωπο.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;

Η καλύτερη συμβουλή είναι αρχικά να έχουμε το τηλέφωνό σε άλλο δωμάτιο όταν κοιμόμαστε. Προσωπικά το κάνω εδώ και μια εβδομάδα και έχω δει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου μου. Αν αυτό δεν αποτελεί λύση, θα πρέπει να διατηρούμε το τηλέφωνό μας καθαρό.

Για όσους έχουν αδιάβροχα τηλέφωνα με πιστοποίηση IP68, δε θα προτείναμε πλύσιμο στη βρύση, αφού τα χημικά στα σαπούνια, καταστρέφουν τη μόνωση της συσκευής. Μπορούμε όμως να περάσουμε τη συσκευή μας με αντισηπτικό μαντιλάκι, για να σκοτώσουμε το μεγαλύτερο μέρος των βακτηρίων. Αν θέλετε πιο βαθύ καθαρισμό, μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο συσκευές, στις οποίες μπαίνει μέσα η συσκευή και το φωτίζει από όλες τις πλευρές με UV ακτινοβολία, που σκοτώνει ιούς, βακτήρια και μικρόβια.

Το κόλπο για 10% επιπλέον χρηματική αξία κάρτας στη Cosmote

Εάν η συσκευή μας ακουμπάει το μαξιλάρι μας, καλό είναι να αλλάζουμε μαξιλαροθήκη δύο φορές την εβδομάδα. Όμως, ακόμα και έτσι, το τηλέφωνό μας ακουμπάει στο πρόσωπό μας όταν μιλάμε σε αυτό, οπότε πρέπει να είναι καθαρό, όπως και να έχει.

Όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας στο κρεββάτι, αρκετά από τα βακτήρια καταλήγουν σε αυτό. Το ζεστό περιβάλλον του κρεββατιού ευνοεί την αναπαραγωγή τους, με αποτέλεσμα να μετατρέπει στρώμα, κουβέρτες και σεντόνια σε πηγές βακτηριακών μολύνσεων.

Ο ειδικός στον ύπνο και Διευθύνων Σύμβουλος της MattressNextDay, Martin Sealey, δήλωσε: «Θυμηθείτε, το κρεβάτι σας πρέπει να είναι ένα καταφύγιο για ξεκούραση, όχι ένα πιάτο Petri (το πιατάκι που χρησιμοποιείται για καλλιέργειες βακτηρίων) για δυνητικά επιβλαβή βακτήρια».

Το μόνο σίγουρο είναι πως κινητό και κρεββάτι δεν πάνε μαζί, τόσο για λόγους υγιηνής, όσο και για την ποιότητα του ύπνου μας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.