Οι επιστήμονες βρήκαν μικροπλαστικά στον αέρα που εκπνέουν τα άγρια δελφίνια, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια όχι μόνο καταπίνονται αλλά εισπνέονται και από θαλάσσια θηλαστικά. Αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση ότι τα δελφίνια, όπως και οι άνθρωποι , μπορούν να αναπνεύσουν αυτά τα σωματίδια, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία για τη θαλάσσια ζωή.
Ερευνητές από το Κολέγιο του Τσάρλεστον συνέλεξαν δείγματα αέρα από άγρια ρινοδέλφινα στον κόλπο Sarasota της Φλόριντα και στον κόλπο Barataria της Λουιζιάνα. Τα δελφίνια αιχμαλωτίστηκαν προσωρινά για αξιολογήσεις υγείας, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τον εκπνεόμενο αέρα χρησιμοποιώντας καθαρές επιφάνειες συλλογής. Είναι ενδεικτικό, ότι η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One ανέφερε ότι και τα 11 δελφίνια που δοκιμάστηκαν έδειξαν ίχνη μικροπλαστικών στην αναπνοή τους, συμπεριλαμβανομένων ινών από ρούχα και θραυσμάτων από κοινά πλαστικά.
Για να διασφαλίσουν ότι τα μικροπλαστικά προέρχονταν πράγματι από τα δελφίνια και όχι απλώς επιπλέουν στον αέρα γύρω τους, οι ερευνητές έλαβαν επίσης δείγματα του αέρα κοντά στα δελφίνια. Η σύγκριση τους επέτρεψε να επιβεβαιώσουν ότι τα ανιχνευθέντα σωματίδια στην πραγματικότητα εκπνέονταν. Τα σωματίδια που βρέθηκαν περιελάμβαναν μια ποικιλία πλαστικών πολυμερών, όπως ο πολυεστέρας και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε ρούχα και πλαστικά μπουκάλια.
To instagram παίρνει μέτρα για την ασφάλεια των εφήβων και του sexting
Τα μικροπλαστικά, συνήθως με μέγεθος μικρότερο από 5 mm, είναι ήδη γνωστό ότι μολύνουν τα πάντα στο περιβάλλον μας και έχουν βρεθεί σε ανθρώπινα όργανα όπως οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος και τα ανδρικά γεννητικά όργανα. Τα μικροσκοπικά σωματίδια είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβη στους πνεύμονες και φλεγμονή στον άνθρωπο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα και το νερό είναι οι κύριες πηγές πρόσληψης μικροπλαστικών. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μπορεί να εισπνέουν μικροπλαστικά και από τον αέρα.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα δελφίνια, με τις μεγάλες χωρητικότητες των πνευμόνων τους και τις βαθιές αναπνοές τους, μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στα μικροπλαστικά. Μελέτες όπως αυτή μας προειδοποιούν επίσης για την επικίνδυνη έκθεση σε μικροπλαστικά που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στο παράκτιο περιβάλλον.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.