Η τεχνολογία φέρνει αλλαγές ακόμα και στις καθημερινές μας συνήθειες, όπως οι συναλλαγές με την χρήση καρτών. Σύντομα, οι θα βάλουν οριστικό τέλος στις κάρτες, καθώς θα αντικατασταθούν με τεχνολογίες συναλλαγών που απαιτούν βιομετρικά στοιχεία, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια του καταναλωτή, ενώ θα γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα του.

Ήδη, οι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google και η Apple, έχουν εισάγει πληρωμές με βιομετρικά δεδομένα, όπως το Face ID και το δακτυλικό μας αποτύπωμα.

Τώρα, μαθαίνουμε για ένα νέο σχεδιασμό, που εκτός από το πρόσωπο ή το δακτυλικό μας αποτύπωμα, θα χρησιμοποιεί και ολόκληρη την παλάμη, για την επαλήθευση των συναλλαγών, ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στους χρήστες. Από το 2030, η Mastercard δεν θα απαιτεί πλέον από τους Ευρωπαίους να εισάγουν τους αριθμούς των καρτών τους με μη αυτόματο τρόπο όταν κάνουν check out στο διαδίκτυο — ανεξάρτητα από την πλατφόρμα ή τη συσκευή που χρησιμοποιούν. Αντί για τον 16ψήφιο αριθμό κάρτας που έχουμε συνηθίσει όλοι να χρησιμοποιούμε για συναλλαγές, αυτός θα αντικατασταθεί με ένα τυχαίο token που θα δημιουργείται.

Οι κάρτες δεν θα καταργηθούν άμεσα, καθώς και ο κόσμος χρειάζεται κάτι γνώριμο μέχρι να κάνει την μετάβαση, αλλά και οι εταιρίες θέλουν λίγο χρόνο ακόμα για την πλήρη υλοποίηση της τεχνολογίας. Όμως, ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα 6 χρόνια, οι κάρτες να αντικατασταθούν πλήρως.

Παράλληλα, θα πρέπει και τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις να εξοπλιστούν με νέα τερματικά POS ή με smartphones και Pads, που υποστηρίζουν ανάγνωση και αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος ή προσώπου.

Οι τομείς που πιθανότατα θα υιοθετήσουν πρώτοι αυτή την τεχνολογία περιλαμβάνουν το λιανικό εμπόριο, τον τραπεζικό τομέα και τις βιομηχανίες υγείας και φιλοξενίας.

Αρκετά χρόνια μετά τους πρώτους αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων, η τεχνολογία βιομετρικής ταυτοποίησης έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, που κυμαίνονται από 95% μέχρι και 99%, ανάλογα με τη συσκευή και τη μέθοδο που χρησιμοποιεί, είτε είναι αναγνώριση προσώπου, δακτυλικού αποτυπώματος ή σάρωση παλάμης.

Ακόμα και έτσι όμως, η σάρωση βιομετρικών στοιχείων επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ο χαμηλός φωτισμός, η πληγές και η βρωμιά στα δάχτυλά μας για την αναγνώριση του αποτυπώματος και η χρήση μάσκας ή γαντιών.

Οι πρώτες χώρες που θα εφαρμόσουν τη βιομετρική τεχνολογία πληρωμών είναι εκείνες με ανεπτυγμένη τεχνολογική υποδομή, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία.

τραπεζικές κάρτες

Η νέα τεχνολογία θα αλλάξει τις πληρωμές σε λιανικό εμπόριο, τράπεζες, τουρισμό και θα είναι οι πρώτοι τομείς που θα την ενσωματώσουν.

Δε θα είναι διαθέσιμα τα gov.gr, Taxisnet, e-ΕΦΚΑ και άλλα, για αυτές τις μέρες και ώρες

Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο ΑΛΛΑ. Με αυτό τον τρόπο η τράπεζες και ενδεχομένως και οι πάροχοι των υπηρεσιών (Google, Apple κ.α.) θα παίρνουν προμήθεια ανά συναλλαγή, κάτι που θα εκτοξεύσει τις τιμές των προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο θα συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο χρήμα και πόρους αυτές οι εταιρίες, το οποίο φυσικά θα προέρχεται από το καταναλωτικό κοινό, που θα χάνει συνεχώς χρήματα. Παράλληλα, αυτές οι εταιρίες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές μας και τις συνήθειές μας, κάτι που είναι πλήρως αντίθετο με την έννοια της ιδιωτικότητα. Αν θέλει η τράπεζα, θα μπορεί να δει που είμαι, που πηγαίνω, που και τι έφαγα, αν μου αρέσουν οι συναυλίες μέχρι και το αν απατάω την σύζυγό μου, αφού όλες οι συναλλαγές θα καταγράφονται και θα είναι προσβάσιμες από τις τράπεζες και τις εταιρίες όπως η Google και η Apple.

Καλώς ή κακώς το μετρητό προσφέρει και ανωνυμία στις συναλλαγές και αυτό αποτελεί μέγιστο αγαθό και ελευθερία. Δε λέω, ωραία φάση να μην κουβαλάς μετρητά πάνω σου, αλλά τι πρέπει να θυσιάσεις για αυτό; Με μια 6ετία μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος και με την απαγόρευση αγοράς με μετρητά, είμαστε ένα βήμα πριν παραχωρήσουμε τα πάντα στις τράπεζες και τις εταιρίες. Ήδη και στην χώρα μας δε μπορείς να αγοράσεις κάτι άνω των €500 με μετρητά.

Ως συνήθως η Mastercard και οι άλλες εταιρίες δηλώνει πως όλα αυτά γίνονται για το καλό μας, αφού με τα βιομετρικά στοιχεία μειώνονται δραματικά οι απάτες. Όπως πάντα οι τράπεζες θέλουν το καλό μας, χωρίς κέρδος για αυτές (σαρκασμός).

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.