Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον μετέτρεψαν τη φανταστική τεχνολογία κρυστάλλων σε πραγματικότητα με κρυστάλλους που αποθηκεύουν δεδομένα για εκατομμύρια χρόνια. Χρησιμοποιώντας έναν ειδικό τύπο λέιζερ, οι επιστήμονες χάραξαν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε έναν μικροσκοπικό δίσκο με τρόπο που μπορεί να διαρκέσει δισεκατομμύρια χρόνια, ακόμη και υπό ακραίες συνθήκες.

Αυτοί οι 5D κρύσταλλοι μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες έως 1.000 βαθμούς Κελσίου και την κοσμική ακτινοβολία, καθιστώντας τους σχεδόν άφθαρτους. Το “5D” στους κρυστάλλους αναφέρεται στις πέντε διαστάσεις που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση δεδομένων σε αυτούς τους κρυστάλλους. Οι πρώτες τρεις διαστάσεις είναι χωρικές – ακριβώς όπως ο τρόπος που σκεφτόμαστε το ύψος, το πλάτος και το βάθος. Οι άλλες δύο διαστάσεις προέρχονται από την πόλωση και την ένταση του λέιζερ που χρησιμοποιείται για την χάραξη δεδομένων στο γυαλί.

Θεραπεία ασθενούς με διαβήτη με έκχυση βλαστοκυττάρων για πρώτη φορά στο κόσμο

Το αποτέλεσμα ήταν 360 TB δεδομένων σε έναν γυάλινο δίσκο στο μέγεθος ενός νομίσματος, ο οποίος λειτουργεί κωδικοποιώντας πληροφορίες σε μικροσκοπικές νανοδομές. Η ανάγνωση του κρυστάλλου απαιτεί ένα ακριβές λέιζερ που πρέπει να ακτινοβοληθεί σε αυτό και έναν ειδικό οπτικό αισθητήρα για να διαβάσει τα δεδομένα που εμφανίζονται στην άλλη πλευρά, μαζί με το λογισμικό που πρέπει να αποκωδικοποιήσει αυτά τα δεδομένα.

Αυτό το αρχικό πείραμα για την αποθήκευση γενετικών δεδομένων μπορεί να αποδειχθεί πάρα πολύ σημαντικό καθώς με αυτό το τρόπο θα μπορούσαμε να αποθηκεύσουμε μόνιμα τα γονίδια των ζώων (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) και χρησιμοποιώντας μελλοντική τεχνολογία, να επαναφέρουμε εξαφανισμένα είδη ή να έχουμε ακριβή δεδομένα με τα οποία μπορούμε να συγκρίνουμε τις αλλαγές στο γονιδίωμά τους με την πάροδο του χρόνου καθώς εξελίσσονται.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.