Εδώ και αρκετό καιρό, διάφορα ρομποτικά σκάφη της NASA έχουν βρει σίγουρα κάποιο ασυνήθιστο βράχο ή χαρακτηριστικά.  Όπως για παράδειγμα κάτι που δεν έχουν ξαναδεί μέχρι σήμερα στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, ή κάτι το οποίο θα ξεσηκώσει με θεωρίες συνωμοσίας όλο το internet.

Χαρακτηριστική η περίπτωση αυτής της φωτογραφίας της NASA, που έλαβε τον τίτλο μάλιστα Photo of the Week και δείχνει έναν βράχο να έχει τη μορφή ανθρώπινου κεφαλιού. Φυσικά, πρόκειται για το φαινόμενο της παρειδωλίας.

Η NASA δημοσιεύει φωτογραφίες με κάτι που δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά στον Άρη (φωτογραφίες)

NASA Άρη Internet

Τι είναι παρειδωλία;

Όπως εξηγεί η wikipedia, Παρειδωλία ονομάζεται το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο.

Παραδείγματα παρειδωλίας είναι η αναγνώριση προσώπων στα σύννεφα ή στην επιφάνεια της Σελήνης και η ακρόαση μηνυμάτων κατά την ανάποδη αναπαραγωγή ηχογραφήσεων.

Κάτω από κλινικές συνθήκες, κάποιοι ψυχολόγοι ενθαρρύνουν την παρειδωλία ως μέσο για την κατανόηση του ασθενούς. Το πιο διαβόητο παράδειγμα αυτού του είδους κλινικής διαδικασίας είναι το Τεστ Ρόρσαχ (Rorschach ink blot test).

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι ο βράχος δεν παρουσιάζει κάποιο επιστημονικό ενδιαφέρον αναφέρει η NASA και υπάρχουν άλλοι βράχοι πολλοί πιο σημαντικοί.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.