Επιστήμονες που ασχολούνται με την καταπολέμηση έχουν αναπτύξει μια νέα θεραπεία που τα πηγαίνει πολύ καλά στις δοκιμές που γίνονται σε ποντίκια. Η θεραπεία είναι πολύ στοχευμένη και χρησιμοποιεί σε δέσμες ραδιενεργών ιόντων, που στοχεύει τους καρκινικούς όγκους και τα καρκινικά κύτταρα. Όμως, ακόμα και αυτή η θεραπεία έχει το τίμημά της, αφού η εν λόγω ακτινοβολία είναι πολύ σκληρή με το ανθρώπινο σώμα, ενώ σημαντική είναι και η σωστή στόχευση της δέσμης, αφού η εν λόγω ακτινοβολία καταστρέφει και τα υγιή κύτταρα. Για αυτό οι επιστήμονες τώρα προσπαθούν να βρουν τρόπους να την κάνουν πιο ασφαλή.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές πιθανές θεραπείες για τον καρκίνο, που δείχνει πως η επιστήμη σε αυτόν τον τομέα προχωράει με γοργά βήματα. Την ίδια στιγμή έχουμε ήδη στην αγορά εξαιρετικά φάρμακα, που έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά. Όμως, απέχουμε αρκετά από τις μεθόδους που προσφέρουν πλήρη ίαση και χωρίς την πιθανότητα επανεμφάνισης στο μέλλον, ενώ οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι σίγουρα δραματικές για το σώμα.
Οι νεότερες θεραπείες που προτείνουν οι επιστήμονες, προσπαθούν να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα, με όσο δυνατόν λιγότερες παρενέργειες. Για αυτό έχουμε δει μεθόδους που επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρά με “σφυριά” υπερήχων, με ενέσιμα φάρμακα απευθείας στα καρκινικά κύτταρα και προτάσεις που σκοτώνουν τον καρκίνο με την χρήση φωτός σε διάφορα φάσματα.
Η νέα πρόταση των επιστημόνων λειτουργεί περίπου με τον ίδιο τρόπο, καθώς κάνει μια χρήση δέσμης ραδιενεργών ιόντων, ώστε να στοχεύσει απευθείας στα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώσει.
Οι δοκιμές στα ποντίκια, έδειξαν πως υπήρχαν αρκετά λιγότερες επιπτώσεις και παράπλευρες απώλειες από τον οργανισμό, σε σχέση με τις τρέχουσες λύσεις. Με ακόμα περισσότερες δοκιμές για την τελειοποίηση της στόχευσης, θα είναι σύντομα έτοιμο να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους, ώστε να καταλήξει σε μια μόνιμη θεραπεία. Τα ευρήματα του εγχειρήματος, δημοσιεύθηκαν στο Elsevier και είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Θεραπείες τόσο στοχευμένες όσο αυτή, είναι πολύ αποτελεσματικές σε όγκους που βρίσκονται βαθιά μέσα στο σώμα μας, σε πολύ ευαίσθητα όργανα. Η δυνατότητα στόχευσης των καρκινικών κυττάρων, μπορεί να αποτρέψει από παρενέργειες σε γειτονικά και πολύ σημαντικά όργανα. Φανταστείτε έναν όγκο δίπλα στον νωτιαίο μυαλό. Η έκχυση χημικοθεραπευτικών φαρμάκων στην περιοχή θα επηρεάσει και τον νωτιαίο μυαλό, δημιουργώντας πολλά προβλήματα. Με την στόχευση των ακτινών όμως, μπορούν να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τον νωτιαίο μυελό, αλώβητο.
Οι θεραπείες με ακτινοβολίες δεν είναι κάτι νέο. Μέχρι και σήμερα, υπάρχουν θεραπείες με ακτίνες Χ που στοχεύουν καρκινικούς όγκους ώστε να τους σκοτώσουν. Όμως, η μέχρι τώρα τεχνολογία δεν επέτρεπε στην στόχευση των ακτινών με μεγάλη ακρίβεια, που σημαίνει πως χτυπούσαν και υγιή κύτταρα, δημιουργώντας παρενέργειες για τον ασθενή.
Νέα λειτουργία Google Maps και Waze ειδοποιεί τους οδηγούς για αστυνομικά οχήματα
Με τη νέα μέθοδο, παρατηρείται καλύτερη στόχευση, λιγότερες παρενέργειες και πιο γρήγορη επούλωση της περιοχής. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο.
Φυσικά, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές δοκιμές για την βελτίωση της εν λόγω τεχνολογίας, ώστε σύντομα να φτάσει τις δοκιμές σε ανθρώπους. Όμως, η πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα είναι πάντα καλοδεχούμενη. Με την βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο καρκίνος σύντομα θα είναι απλά ένα ζώδιο. Ναι, η φράση είναι κλισέ, όμως περιγράφει ακριβώς αυτό που σκεφτόμαστε όσοι έχουμε οικεία άτομα που δίνουν την μάχη με τον καρκίνο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Elsevier.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.