Μπήκαμε στον Οκτώβριο, τον μήνα του Halloween που απαιτεί την ύπαρξη πολλών τρομακτικών πραγμάτων. Για να ξεκινήσει με εντυπωσιακό τρόπο αυτή η περίοδος, ο Ήλιος άφησε ελεύθερη μια τεράστια ηλιακή έκρηξη και μια κορώνα μάζας την 1 Οκτωβρίου, με κατεύθυνση προς τη Γη. Η έκρηξη είχε μέγεθος X7.1, καθιστώντας την τη δεύτερη πιο ισχυρή του τρέχοντος ηλιακού κύκλου και μία από τις πιο ισχυρές που έχουν καταγραφεί ποτέ, κατατάσσοντάς την στις 30 πιο δυνατές εκρήξεις των τελευταίων 30 χρόνων.

Ευτυχώς, δεν διατρέχουμε κίνδυνο, αλλά το Κέντρο Πρόβλεψης Ηλιακής Καιρικής Καταστροφής της NOAA προειδοποιεί για ήπιες έως ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες από σήμερα 3 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, καθώς περιμένουμε το ρεύμα ηλιακών σωματιδίων να περάσει από το ηλιακό σύστημα.

Η ηλιακή καταιγίδα και η κορώνα μάζας είναι κομμάτι της φυσιολογικής συμπεριφοράς του Ήλιου, ιδιαίτερα κατά την κορύφωση της δραστηριότητάς του, κάτι που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Συνήθως, οι εκρήξεις αυτές συμβαδίζουν και προέρχονται από ηλιακές κηλίδες στην επιφάνεια του Ήλιου.

Αυτές οι ηλιακές κηλίδες είναι περιοχές όπου το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου είναι προσωρινά ισχυρότερο. Όταν τα μαγνητικά πεδία των αντίθετης πολικότητας ηλιακών κηλίδων μπλέκονται, μπορούν να “σπάσουν” και να επανασυνδεθούν, προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις ενέργειας. Μια ηλιακή έκρηξη είναι μια εκτόξευση φωτός που φτάνει σε εμάς με ταχύτητα φωτός και μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ραδιοφωνικές διακοπές.

Από την άλλη πλευρά, μια κορώνα μάζας (CME) είναι η εκτόξευση δισεκατομμυρίων τόνων ηλιακών σωματιδίων, μπλεγμένων με μαγνητικά πεδία, που εκτοξεύονται στο διάστημα. Όταν αυτά τα ηλιακά σωματίδια συγκρούονται με την μαγνητόσφαιρα της Γης, προκαλούν μια γεωμαγνητική καταιγίδα, που είναι μια σημαντική διαταραχή της μαγνητόσφαιρας της Γης, επηρεάζοντας κυρίως την ανώτερη ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, τα ηλιακά σωματίδια μπορούν να αποσπαστούν και να επιταχυνθούν κατά μήκος των μαγνητικών γραμμών σε υψηλότερες γεωγραφικές περιοχές, όπου εκλύονται στην ατμόσφαιρα. Η αλληλεπίδραση τους με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας της Γης δημιουργεί τις εντυπωσιακά, χορευτικά φωτεινά εφέ στον ουρανό – τις βόρειες και νότιες αύρες.

Τεράστιες οι επιπτώσεις του 11ετούς ηλιακού μέγιστου στη Γη

Η πρόσφατη X7.1 έκρηξη και η CME προήλθαν από μια ιδιαίτερα πολύπλοκη περιοχή ηλιακών κηλίδων, γνωστή ως AR 3842. Αυτή η περιοχή είναι μια Beta-Gamma-Delta, που σημαίνει ότι περιέχει πολύπλοκες μαγνητικές γραμμές αντίθετης πολικότητας, ιδανικές για εκρηκτική δραστηριότητα.

Η AR 3842 είναι αυτή τη στιγμή στο μέσον της ηλιακής επιφάνειας, ακριβώς στην κατεύθυνση της Γης, και έχει εκτοξεύσει και μια άλλη έκρηξη κατηγορίας M, στα M3.3, μόλις λίγες ώρες πριν από την ώρα γραφής αυτού του άρθρου.

Μία ηλιακή έκρηξη αυτής της έντασης είναι εντυπωσιακές και μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές, όπως υψηλές ραδιοφωνικές διακοπές στην πλευρά της Γης που βλέπει τον Ήλιο. Οι κορώνες μάζας είναι πιθανόν να προκαλέσουν περισσότερες διαταραχές, αλλά η ισχύς τους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η CME από την AR 3842 θα προκαλέσει ανησυχίες.

Η πιο ισχυρή ηλιακή έκρηξη του τρέχοντος ηλιακού κύκλου ήταν μια X8.7 που παρατηρήθηκε τον Μάιο. Η ηλιακή περιοχή που σχετίζεται με αυτή την έκρηξη προκάλεσε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές αύρες που έχουν καταγραφεί. Είναι αβέβαιο αν θα δούμε ξανά κάτι ανάλογο, αλλά οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε τουλάχιστον μια μικρή φωτεινή παράσταση.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Ηλιακής Καιρικής Καταστροφής της NOAA, η Υπηρεσία Καιρού της Βρετανίας και η Αυστραλιανή Υπηρεσία Μετεωρολογίας προβλέπουν γεωμαγνητικές καταιγίδες επιπέδου G3 – ή ισχυρές – με πιθανότητα αυρών. Όι προβλέψεις για τις νύχτες 4 και 5 Οκτωβρίου δείχνουν κορυφές που μπορεί να φτάσουν πάνω από 6 και 7 αντίστοιχα στον δείκτη Kp των γεωμαγνητικών δραστηριοτήτων, που χρησιμοποιείται ως δείκτης για τις αύρες. Μέχρι τώρα, η χρονιά έχει προσφέρει πολλές ευκαιρίες για αύρες. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε πολλές περισσότερες να δούμε!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.