Η Apple ίσως αναγκαστεί να αλλάξει προμηθευτές οθονών για τα iPhones και iPads, με κίνδυνο να αυξηθεί η τιμή των συσκευών της. Ακριβώς όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει σκληρούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα για λόγους κρατικής επιδότησης, το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιείται τώρα εναντίον της τοπικής βιομηχανίας οθονών LCD και OLED. Όμως οι ΗΠΑ το τραβάνε ακόμα περισσότερο.
Ο John Moolenaar (R-MI), ο Πρόεδρος της Επίλεκτης Επιτροπής της Βουλής για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, έστειλε ένα υπόμνημα στον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin που ζητά να μπει στην μαύρη λίστα και η BOE Technology Group, όπως επίσης και η Tianma Microelectronics, για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ο John Moolenaar δήλωσε:
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιέγραψε τη Huawei ως βαθιά εδραιωμένη και χρηματοδοτούμενη από την PLA και τη μηχανή πληροφοριών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ren Zhengfei, υπηρέτησε στoν PLA και υποστηρίζει τη φιλοσοφία του PLA (People’s Liberation Army) σε σχέση με την εταιρεία. Το Ερευνητικό Κέντρο Huawei Chengdu, που βρίσκεται στην επιχειρηματική ζώνη, περιλαμβάνεται επίσης επί του παρόντος στη λίστα οντοτήτων του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ λόγω της απειλής εθνικής ασφάλειας που αντιπροσωπεύει. Η Hi-Tech Ζώνη Βιομηχανικής Ανάπτυξης του Chengdu, με επικεφαλής εταίρο τη στρατιωτική εταιρεία της ΛΔΚ, Huawei, είναι σαφώς μια επιχειρηματική ζώνη MCF. Οι δραστηριότητες της BOE και της Tianma εκεί τις χαρακτηρίζονται ως κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες και οι δραστηριότητές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».
Ο Πρόεδρος αναφέρει την ταχεία αύξηση μεριδίου αγοράς στην κατασκευή οθονών LCDκαι OLED, από τις κινέζικες εταιρίες. Υποστηρίζει πως από το 1% του 2014, έφτασαν στο 52% σε μερίδια αγοράς το 2024 για τις OLED οθόνες, ενώ κατέχουν ήδη το 72% της αγοράς στις LCD, ενώ υποστηρίζει πως πωλούν στο κόστος, λόγω της κρατικής υποστήριξης.
Εάν η BOE μπει στην μαύρη λίστα, η Apple θα χάσει έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της σε οθόνες. Μάλιστα, η BOE είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους και ποιοτικούς προμηθευτές της Apple.
Για να έχουμε μια εικόνα, η BOE έχει αναλάβει το 70% της παραγωγής οθονών για το iPhone SE4, που θα είναι και το πρώτο μοντέλο με OLED οθόνη. Η χρήση της ΒΟΕ σαν προμηθευτή, βοηθάει να μείνουν οι τιμές της συσκευής σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς όμως να υπάρχουν επιπτώσεις στην ποιότητα της οθόνης. Πρόκειται για μια συσκευή που θα θυμίζει το iPhone 16 στην πλάτη, και το iPhone 13 στην πρόσοψη.
Ο κανόνας των 10 λεπτών του Steve Jobs που τον έκανε πιο έξυπνο! Να πως
Η Apple ζήτησε από την BOE να παράγει σε χαμηλότερες προδιαγραφές το πάνελ του iPhone 13 που θα έρθει στο iPhone SE 4 για να το κάνει ακόμα φθηνότερο ή απλά για να έχει ακόμα μεγαλύτερο κέρδος. Δεν είναι σαφές πως θα το κάνει αυτό η BOE, όπως πιθανότατα θα το δημιουργήσει με την μέθοδο παραγωγής παλαιότερων OLED οθονών, που σημαίνει πως θα έχει χαμηλότερη φωτεινότητα.
Η Apple έχει ήδη πλησιάσει την LG για να δει αν είναι σε θέση να παράγει τόσο μεγάλο αριθμό οθονών, αν και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, καθώς αναμένει περίπου 20 εκατομμύρια οθόνες ετησίως. Η στρατηγική της Apple είναι να μειώσει το κόστος παραγωγής και να πάρει τα πάνελ το πολύ για $40, ενώ το τηλέφωνο αναμένεται να κοστίζει $499. Ωστόσο, εάν το Υπουργείο Άμυνας συμπεριλάβει την BOE στη μαύρη λίστα του, αυτή η στρατηγική μείωσης των δαπανών κατασκευής κινδυνεύει και μαζί με αυτή και η οικονομικότερη σειρά της Apple.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.