Τα κακόβουλα λογισμικά σε Android συσκευές φαίνεται να έχουν γίνει καθημερινότητα πλέον. Από Trojans που μεταμφιέζονται σε ενημερώσεις του Google Play μέχρι νέες απειλές που αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς, η κατάσταση είναι ανησυχητική. Σύμφωνα με μια νέα αναφορά από το SecureList της Kaspersky, το malware Necro Trojan έχει διεισδύσει σε εκατομμύρια Android συσκευές, χρησιμοποιώντας μολυσμένα SDK από διαφημίσεις.

Το malware εντοπίστηκε σε δύο εφαρμογές του Google Play, το Wuta Camera της Benqu και το Max Browser, με το δεύτερο να έχει πλέον αφαιρεθεί από το Play Store. Το Wuta Camera είχε κατέβει πάνω από 10 εκατομμύρια φορές, ενώ το Max Browser πάνω από 1 εκατομμύριο.

Το Necro Trojan δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις εφαρμογές, καθώς έχει εντοπιστεί και σε τροποποιημένες εκδόσεις δημοφιλών εφαρμογών όπως το WhatsApp, το Spotify και το Minecraft, που κυκλοφορούν σε ανεπίσημες πηγές. Ο τρόπος που λειτουργεί το Android malware είναι απλός αλλά αποτελεσματικός: εγκαθιστά adware στη συσκευή και κερδίζει χρήματα από διαφημίσεις που φορτώνουν αόρατα παράθυρα WebView. Επιπλέον, μπορεί να κατεβάσει και να εκτελέσει κακόβουλο κώδικα, να προκαλέσει απάτες με συνδρομές και να κατευθύνει κακόβουλη κίνηση.

Necro Trojan Google Play Android Malware

Η Google φαίνεται να έχει γνώση του προβλήματος και εξετάζει το ζήτημα, αλλά το σημαντικό για εσένα είναι να προστατέψεις τη συσκευή σου. Αν έχεις κατεβάσει μία από τις μολυσμένες εφαρμογές, απεγκατέστησέ την άμεσα και σάρωσε τη συσκευή σου με αξιόπιστο antivirus. Επίσης, άλλαξε τους σημαντικούς σου κωδικούς πρόσβασης για να είσαι σίγουρος, αν και δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κλοπή λογαριασμών μέχρι στιγμής.

Το Play Protect της Google είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που βοηθά να παραμένουν ασφαλείς οι συσκευές σου, οπότε βεβαιώσου ότι είναι ενεργοποιημένο. Αν δεν είναι, μπορείς να το ενεργοποιήσεις εύκολα μέσω του Google Play Store:

  1. Άνοιξε το Google Play Store.
  2. Πάτα στο προφίλ σου πάνω δεξιά.
  3. Πήγαινε στο Play Protect → Ρυθμίσεις.
  4. Ενεργοποίησε το “Σάρωση εφαρμογών με το Play Protect”.

Αυτό θα προστατεύσει τη συσκευή σου και θα σου δώσει την ευκαιρία να κάνεις σαρώσεις για κακόβουλες εφαρμογές ανά πάσα στιγμή, ώστε να αποφύγεις την εισβολή Android malware όπως το Necro Trojan.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.