Ολλανδοί αστρονόμοι επιτίθονται στο Starlink καθώς οι δορυφόροι της SpaceX, τυφλώνουν τα ραδιορηλεσκόπια. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων χαμηλής συχνότητας (LOFAR), μπορεί να μελετήσει αμυδρά και μακρινά αντικείμενο σε όλο το Σύμπαν και από το 2012 που ξεκίνησε την λειτουργία του, αναζητά μαύρες τρύπες και εξωπλανήτες. Όμως, τα τελευταία πέντε έτη που η SpaceX γέμισε τον πλανήτη με δορυφόρους Starlink, οι εκπομπές ραδιοκυμάτων αυξήθηκαν δραματικά, κάτι που κάνει την παρατήρηση του διαστήματος πολύ πιο δύσκολη.

«Πέρυσι, αρχίσαμε να βλέπουμε σήματα παρεμβολής στον ουρανό, καταφέραμε να εντοπίσουμε ότι προέρχονταν από τους δορυφόρους Starlink πρώτης γενιάς που ήταν σε τροχιά πάνω από τη Γη», δήλωσε η Τζέσικα Ντέμπσεϊ, επιστημονική και γενική διευθύντρια του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας. Σήμερα, η SpaceX έχει περισσότερους από 6.000 δορυφόρους σε τροχιά, παρέχοντας internet υψηλής ταχύτητας σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο της Γης.

Οι δορυφόροι της Starlink εκπέμπουν ακούσια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που οι επιστήμονες πιστεύουν πως οφείλεται σε ελαττωματικές μπαταρίες. Πέρυσι, οι επιστήμονες επικοινώνησαν με την SpaceX και ένιωσαν αισιόδοξοι ότι η εταιρεία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, είπε η Ντέμπσεϊ. Όμως, οι παρατηρήσεις του Ιουλίου δείχνουν πως οι νέοι δορυφόροι Starlink V2, κάνουν τα πράγματα χειρότερα, παράγοντας περισσότερες παρεμβολές, ενώ η εταιρία έχει στα πλάνα της την εκτόξευση ακόμα περισσοτέρων δορυφόρων στο άμεσο μέλλον.

δορυφόροι Starlink
H θέση δορυφόρων Starlink την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο

«Το Starlink εξέπεμπε πάνω από 30 φορές περισσότερες εκπομπές, και αυτό ισχύει πλέον για όλους τους δορυφόρους του. Ειλικρινά, σοκαριστήκαμε», είπε η επιστήμονας.

«Η φωτεινότητα σε αυτή τη συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων αυτών των νέων δορυφόρων, σε σύγκριση με αυτό που εξετάζουμε είναι περίπου 10 εκατομμύρια φορές πιο φωτεινή. Είναι σαν να προσπαθείτε να δείτε ένα όμορφο αλλά αμυδρό αστέρι μια σκοτεινή νύχτα και ξαφνικά να ανατείλει μια πανσέληνος δίπλα του» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πρόβλημα μεγαλώνει.

«Εκτοξεύουν 40 από αυτές τις ‘πανσελήνους’ κάθε εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 6.000 δορυφόροι Starlink εκεί πάνω, αλλά προβλέπεται να εκτοξευθούν συνολικά 100.000», είπε. «Φανταστείτε λοιπόν 100.000 πανσελήνους εκεί ψηλά. Τότε μπορούμε πραγματικά να πούμε αντίο σε κάθε είδους αστρονομία που θα ελπίζαμε να κάνουμε από τη Γη» είπε χαρακτηριστικά.

Τώρα μπορείς να δηλώσεις και τη Revolut στην εφορία!

Η Ντέμπσεϊ και οι συνεργάτες της, για αυτό τον λόγο, δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό «Astronomy & Astrophysics» που δείχνει ότι σχεδόν όλοι οι δορυφόροι Starlink που παρατήρησαν, εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θα μπορούσε να επηρεάσει τις παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με την ομάδα, η πρόθεσή τους δεν είναι να αποσυρθούν οι δορυφόροι της εταιρίας, αλλά να την πείσει να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανονισμούς, ώστε η επιστημονική κοινότητα να μπορεί να συνεχίσει τις παρατηρήσεις στο διάστημα, για να μας προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για το Σύμπαν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Astronomy & Astrophysics.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πάντα χρήσιμες πληροφορίες συγχαρητήρια σας καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους τους φίλους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.